Referat - Romania juna

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
355
Etichete
romania, juna
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romania juna


1. Despre autor:
Ioan Slavici face parte dintre marii clasii ai literaturii romane avand o contributie determinata in dezvoltarea prozei.
La Viena, Ioan Slavici il intalneste pe Mihai Eminescu. Tot aici va ajunge presedintele societatii “Romania juna”.
2. Creatii ale autorului:
Debutul literar si-l face cu o comedie intitulata “Fata de birau”, publicata in 1871 in revista “Convorbiri literare”. Se muta la Iasi, unde va partivipa la sedintele societatii literare “Junimea”, citind aici nuvela “Popa Tanda”. De-a lungul vietii Iona Slavici publica piese de teatru-“Fata de birau”, nuvele-“Moara cu oroc”, “Padureanca”, romane-“Mara”, povesti-“Zana Zorilor”, scrieri cu caracter memorialistic-“Inchisorile mele”.
Prin nuvelele sale, Slavici fundamenteaza analiza psihologica prin crearea de personaje care au o viata interioara tensionata, determinata de aspecte exterioare de natura sociala.
In nuvelele sale sunt reliefate obiceiurile si datinile oamenilor de la sat, astfel incercand sa creeze un tablou al satului transilvanean sub aspect psihologic, moral si social, din perioada aceea.
3. Incadrarea operei:
Aparuta in volumul de debut “Novele din popor”, “Moara cu noroc” de Ioan Slavici s-a bucurat de o primire favorabila.
4. Definirea speciei:
Nuvela “Moara cu noroc”, de Ioan Slavici este o opera epica in proza cu un singur fir narativ, urmarind un conflict interior (psihologic) si unul exterior (social), care-i confera operei caracter psihologic. Personajele sunt putine, conturate succinct, ce contribuie la profilarea protagonistului. Nuvela prezinta o intriga riguros construita, cu fapte ce pun accentual mai mult pe definirea personajului principal, decat pe actiune.
5. Caracteristici/trasaturi ale operei:
Hanul numit “Moara cu noroc” este rascruce de drumuri, un loc deschis invaziei raului, purifica, in fila, prin foc. La sfarsit, hanul devine o moara a “Nenorocului”. Spre deosebire de “H


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org