Referat - Rusinea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
509
Etichete
rusinea
Descarcari
317
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rusinea


Romanul este o specie a genului epic, de mare intindere, cu o actiune complicate, desfasurata in mai multe planuri narative,cu personaje numeroase.
Contextu operei.
Publicat in anul 1920, romanul Ion este primul roman al lui Liviu Rebreanu, nucleul sau aflandu-se in nuvelele anterioare’’Zestrea ,,’’Rusinea,,’’Rafuiala,
Specia
Romanul Ion este un roman de tip obiectiv prin impersonalitatea naratorului si prin naratiunea la persoana a -III- a.Roman realist social (prin tematica :problematica pamantului in satul ardelean de la inceputul secolului XX ) roman monografic (prin incercarea autorului de a surprinde diverse aspecte ale lumii rurale) Stratificarea sociala si prin evocarea unor traditi si obiceiuri.
Constructia discursului narativ.
Romanul Ion este conceput ca avand o structura circulara, prin simetria incipidului cu final, se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas,loc al actiunii romanului ,descrierea finala a romanului inchide simetric romanul si face accesibila semnificatia simbolica a drumului prin metafora soselei-viata.
Tema romanului.
Preprezinta lupta unui taran sarac pentru a obtine pamantul si consecintele actelor sale.
Caracterul monografic al romanului orienteaza investigatia narativa despre diverse aspecte ale lumii rurale:obiceiurile legate de marile momente din viata omului (nasterea,nunta,inmormantarea), relatii sociale generate de diferentele economice (stratificarea Este prezentarea problematicii pamantului in conditiile satului ardelean.Romanul sociala) sau culturale(universal taranilor,universal intelectualitati rurale),relati de familie.
Tema centrala posesiunea pamantului este dublata de tema iubiri.





Modurile de expunere.
Naratiunea obiectiva ,descrierea si dialogul indeplinesc o serie de functii epice in discursul narativ.
Descrierea initiala pe langa faptul ca are rolul obisnuit de fixare a coordonatelor spatio-temporale,funcie simbolica si de anticipare.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org