Referat - Sadoveanu sau existenta primordiala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
537
Etichete
sadoveanu, sau, existenta, primordiala
Descarcari
359
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Cititorii , noi cei de azi si voi cei de maine care asiguram vesniciia oricarui autor descoperim in opera lui SADOVEANU „Tara dincolo de negura” o tara in care padurea este magica , iar oamenii traiesc dupa legile naturii intr-o epoca mitica dând operei o anumita atemporalitate , un aer de epopee ,imaginea unei tari ideale care se izoleaza treptat de timpul istoric devenind eterna si mareata strbatand imensul ocean al imaginarului . Intr-o astfel de tara mos Leonte desluseste tainele stelelor , Ancuta este vesnic tânara si frumoasa , Vitoria uimeste prin curaj , inteligenta si dârzenie , Tudor Soimaru lupta pentu a-si apara dragostea , dar peste tot si toate domneste legendaru Stefan „soarele Moldovei”.
Destinul unei astfel de opere nu poate sa fie despartit de destinul marelui Sadoveanu , cel care se naste la 5 noiembrie 1880 la Pascani , an in care se naste si Tudor Arghezi si in care mentorul lui Sadoveanu ,Gustave Flubert trece in lumea umbrelor.
Pe numele sau adevarat Mihai Ursachi , fiul avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi , fiica de razesi din Versani . Mihail Sadoveanu debuteaza in revista „Dracu” cu versuri si cu schita „Domnisoara din Falticeni” la 20 aprilie 1897 .
Daca la început Sadoveanu a folosit pseudonimele Mihai din Pascani sau M. Cobuz in 1904 apar volumele de povestiri „Crsama lui mos Precu” , „Dureri inabusite” , si romanul „Soimii” toate semnate Mihail Sadoveanu , acest an fiind numit de catre Nicolae Iorga „anul Sadoveanu”.
Desi in perioada interbelica cititorii preferau romanul modern , de analiza psihologica reprezentat de Liviu Rebreanu , Camil Petrescu , Hortensia Papadat Bengescu , romanul de creatie al lui Sadoveanu sau Calinescu era la fel de cautat .
Opera lui Sadoveanu surprinde cu adevarate teme : ISTORIA („Fratii Jderi” , ”Vremea Ducai-Voda sau Zodia Cancerului” , „Neamul Soimarestilor”) , Sado


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org