Referat - Schita Domnul Goe

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
397
Etichete
schita, domnul, goe
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

D-l Goe...
-demonstratie-
de I.L.Caragiale
I.L.Caragiale, unul dintre marii clasici ai literature noastre, a creat prin intreaga sa opera o adevarata ”comedie umana”.
Prin schitele, nuvelele, povestirile si piesele de teatru ironizeaza societatea burgheza de la sfarsitul sec. al-XIX-lea si inceputul sec al-XX-lea.
Schitele ocupa un loc important in ansamblul creatiei sale, ramanand nemuritoare in sufletul cititorilor.
Una ditre cele mai cunoscute schite ale sale este ”D-l Goe” inclusa in volumul ”Momente si schite” in 1901.
Schita este o creatie epica de dimensiuni reduse,cu o actiune simpla,limitata in timp si spatiu si care surprinde un moment semnificativ din viata unui personaj.
Atitudinea si sentimentele scriitorului sunt exprimate indirect,prin intermediul faptelor si al personajelor,deoarece schita este o opera epica in care apar ca elemente definitorii actiunea,personajele si naratorul.
Caragiale nareaza faptele determinate de un singur moment semnificativ din viata personajului principal si anume calatoria cu trenul pana la Bucuresti,in compania celor trei doamne:mam’mare,mamita si tanti Mita.
Naratiunea fixeaza spatiul(trenul care merge de la gara din urbea X spre Bucuresti) si timpul(durata calatoriei).
Actiunea este simpla si liniara.Intamplarile narate se constituie in momente ale subiectului literar.
In expozitiune cunoastem pe tanarul Goe,care impreuna cu cele trei dame asteapta cu nerabdare pe peronul din urbea X trenul accelerat care trebuie sa-l duca la Bucuresti.Personajul este imbracat intr-un frumos costum de marinar.Are loc o discutie despre forma corecta a cuvantului “marinar”.Mam’mare zice ca se spune “marinel”,mamita “marinal”,iar Goe concluzioneaza,facandu-le proaste pe amandoua,ca se spune”mariner”.
Sosirea trenului si urcarea celor patru ”distinsi” pasageri constituie intriga actiunii.Cativa tineri politicosi le ofera locurile,dar Goe ramane pe coridor cu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org