Referat - Scriitor ardelean

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
scriitor, ardelean
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Scriitor ardelean
Scriitor ardelean ,fundatorul nuvelei “Realist-Phisologic”,din proza romaneasca ,Ioan Slavici publica in 1881 volumul “Nuvele din popor”.
Nuvela este specie in proza a geniului epic de intindere mijlogic ,mai ampla decat schita si de mai mici dimensiuni decat romanul ,cu un singur fir narativ,un numar redus de personaje.
Nuvela “Popa Tanda” apartine realismului ,tonul relatarii fiind obiectiv caci naratorul este detasat de desfasurarea actiunii.In acelasi timp opera este o lucrare epica in proza cu actiune bine structurata de-a lungul unui fir narativ prin care se urmareste destinul preotului Trandafir de la inceputurile activitatii sale duhovnicesti si pana la batranete.Prin intinderea temporala a intamplarilor relatate si prin plasarea lor in ami multe locuri (la scoala,la Butucani,la Saraceni)”Popa Tanda” depaseste dimensiunile unei schite avand o intindere mijlocie.
Materialul epic este riguros construit ,structurat in 3 capitole.Astfel inceputul nuvelei cuprinde o scurta retrospectiva asupra tineretii parintelui ,a “ostenelii” depuse in anii de scoala si a privatiunilor materiale prin care trecuse.Urmeaza o prezentare a scurtei perioade de preotie din Butucani si primii ani de incercari nereuite de a le schimba viatza oamenilor din Saraceni.Aceste momente constituie si expozitiunea precizandu-se si spatial actiunii,satul Butucani,iar timpul fiind probabila doua jumatate a secolului XIX-lea.
Urmatorul capitol al intamplarilor in satul Saraceniin care preotul reuseste sa se elibereze de propria saracie sis a devina un exemplu pentru sateni.Aceasta aprte a actiunii este cea ami consistenta si valoroasa caci evidentiaza caracterul puternic l personajului care prin puterea exemplului va schimba mentalitatea unei comunitati.
Ultimul capitol reprezinta finalul ompensator ca in basme caci dupa eforturi nenumarate ,vointza puternica ,parintele Trandafir atinge multumirea de a trai intr-un sat bogat cu oameni active si multu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org