Referat - Sfarsit de toamna de Vasile Alecsandri

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
453
Etichete
sfarsit, toamna, vasile, alecsandri
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sfarsit de toamna
de Vasile Alecsandri




Vasile Alecsandri (1818-1890) este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori de la mijlocul secolului al XIX-lea , despre care Mihai Eminescu spunea: “ S-acel rege-al poeziei , vecinic tanar si ferice…-veselul Alecsandri”.
Admirator al folclorului national a alcatuit culegeri de literature populara.Cele mai importante dintre ciclurile si volumele sale de poezii sunt: Pasteluri , Legende , Doine si lacrimioare , Ostasii nostrii.
Poezia “Sfarsit de toamna” face parte din volumul “Pasteluri”.
Titlul acestei opere semnifica regretul trecerii timpului , pe care omul o simte odata cu schimbarea anotimpurilor.
Astfel , ajungem la analiza strofelor.
In prima strofa se descrie, printr-o imagine cosmica , plecarea pasarilor din tinuurle natale.Totodata , se simte regretul treceri timpului:”Oaspetii caselor noastre cocostarci si randunele parasit-au alor cuiburi s-au fugit de zile rele” , “Cardurile de cocoare , insirandu-se-n lung zbor , Pribegit-au…”.
La analiza strofei doi , se descrie imaginea terestra a naturii schimbate din “verdele verii” in ruginiul toamnei: “Vesela verde campie acu-i trista , vestezita” , “Lunca batuta de bruma” , “Frunzele-i cad , zbor in aer…”.
Aceasta poezie reia in strofa a III-a imaginea vizuala realizata prin personificare , din strofa I descriind norii negri care acopera scoarele : “…se ridica-nalt pe ceruri…ca balauri din poveste nouri negri plini de geruri” , “ Soarele iubit s-ascunde…”.
La sfarsitul poeziei , adica strofa a IV-a , se simte apropierea iernii care creeaza neliniste si in randul animalelor: “Boii rag , caii rancheaza ,cainii latra la un loc”.In final , se simte regretul omului pentru trecerea timpului: “Omul , trist , cade pe ganduri si s-apropie de foc”.
Modul de expunere predominant este descrierea tablou de natura.Masura versurilor este de 16 silabe , rima este imperecheata iar ritmul trohaic , dand muzicalitate versurilor.Strofele catrene.
Aceast


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org