Referat - Sfarsit de toamna - pastel

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
609
Etichete
sfarsit, toamna, pastel
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pastelul
Sfarsit de toamna

Vasile Alecsandri este o personalitate marcanta a literaturii romane. Valoarea lui unica consta in totalitatea actiunilor sale literare deoarece a scris poezii in care a infatisat trecutul istoric, natura patriei, idealurile poporului, piese de teatru prin care a inbogatit repertoriul national si opere in proza in care a tratat diferite teme.
Termenul de pastel a fost preluat din artele plastice unde denumeste un desen realizat cu tonuri palide delicate.
,,Sfarsit de toamna” apartine genului liric deoarece sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct prin intermediul eului liric al imaginilor vizuale, auditive si prin figuri de stil.
Ca specie literara este un pastel adica o opera lirica in versuri care contureaza un tablou din natura cu sugestia discreta a sentimentelor.
Din punct de vedere compozitional ,,Sfarsit de toamna” este alcatuit din patru strofe catren.
De-a lungul intregului text se poate observa ca intre elementele apartinand naturii cosmice si elementele naturii terestre apare o legatura permanenta deoarece elementele cosmice determina transformari in cadrul elementelor terestre.
Textul fiind un pastel modul de expunere predominant este descrierea.
In prima strofa poetul exprima imaginea vizuala a pasarilor calatoare care isi i-au zborul fugind in pribegie ,,de zile rele”:
,,Oaspetii caselor noastre, cocostarci si randunele;
Parasit-au a lor cuiburi s-au fugit de zile rele;
Cardurile de cucoare, insirandu-se-n lung zbor,
Pribegit-au urmarite de al nostru jalnic dor.”
Folosind enumeratia ,,cocostarci, randunele, cucoare” poetul fixeaza in cadrul natural imaginea pasarilor calatoare ,,insirate in lung zbor”.
Verbele la perfect compus, forma inversa a verbelor ,,parasit-au” , ,,pribegit-au” , scot in prim plan imaginea pasarilor calatoare. Folosite in inversiuni, aceste verbe sporesc expresivitatea imaginilor.
Metafora ,,zile rele” care contine un epitet sugereaza specificul iernii. Epitetele ,,rele” si ,,lung” sugereaza


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org