Referat - Sfarsit de toamna

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
543
Etichete
sfarsit, toamna
Descarcari
353
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PASTEL


SFARSIT DE TOAMNA

Vasile Alecsandri

V.Alecsandri este cel mai important reprezentant al perioadei pasoptiste, prin opere in proza(Balta Alba), in versuri(Doine si lacrimioare), teatru(ciclul Chiritelor).
Alecsandri este creatorul pastelului in literatura romana,prin poeziile publicate in revista “Convorbiri literare” intre 1868-1869. In ciclul “Pasteluri” scriitorul zugraveste aspecte din natura (Malul Siretului), anotimpuri(Iarna,Gerul,Viscolul), munca campului(Rodica,Seceratorii).
Unul dintre cele mai cunoscute pasteluri este si “Sfarsit de toamna”. Termenul pastel este de origine franceza, el a fost utilizat mai intai in artele plastice desemnand un creion moale si colorat cu ajutorul caruia se executau mici tablouri din natura. Mai tarziu, termenul a fost utilizat in literatura.
Pastelul este o specie a genului liric in versuri in care poetul zugraveste aspecte din natura, din lumea plantelor si animalelor; prin intermediul acestor descrieri de natura, autorul isi exprima in mod direct sentimentele, starile sufletesti.
In pastelul “Sfarsit de toamna” este utilizata, ca mod de expunere, descrierea.
Titlul este semnificativ pentru tabloul de natura realizat, el sugereaza modificarile care se produc in trecerea de la toamna la iarna.
Pastelurile lui V.Alecsandri sunt realizate in general dupa o anumita structuta:primele trei strofe realizeaza un tablou static de natura, iar in ultima strofa peisajul se dinamizeaza prin prezenta omului sau a unui animal.
In prima strofa a pastelului “Sfarsit de toamna” poetul surprinde un fenomen specific toamnei: plecarea pasarilor calatoare numite “oaspetii caselor noastre”. Astfel cocostarcii si randunelele renunta la cuiburile lor si se indreapta spre zonele calde. Cardurile de cocoare pleca si ele urmarite de “jalnicul dor al poetului”.
In strofa a doua, se prezinta cu ajutorul epitetelor cromatice si personificatoare, imaginea campiei; daca in timpul verii vesela campie era dominata de verde, acu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org