Referat - Sobieski si romanii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
604
Etichete
sobieski, romanii
Descarcari
321
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Sobieski si romanii

Nuvela este opera epica in proza cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje complex caracterizate.
Pe drumul catre cetatea Neamtului, pe la sfarsitul lui septembrie 1686, se vedea o oaste mergand ; urmau 12 tunuri uriase trase de boi, ceata de ofiteri calare in fruntea carora erau trei: unul in floarea varstei si doi mai batrani.Se auzeau doar tropotele cailor si pasul oamenilor care abia se miscau pentru ca de zece zile caii au mancat numai coaja copacilor iar oamenii au mancat numai struguri.
In frunte erau hatmanii Iablonovski,Pototki si cel din mijloc era regele Poloniei Ion Sobieski care nici el nu era multumit de conditiile fizice ale ostasilor .Mai mersera cat mai mersera pana ce Sobieski a zarit o cetate.Pototki a spus ca acolo isi pun moldovenii bogatiile pe timp de razboi.Iablonovski neinpresionat de cele spuse de Pototki le-a propus celorlati sa mearga mai departe;dar regele vroia totusi s-o cucereasca. In cetate erau 18 plaiesi dupa care a mai venit unul care a fost plecat la Iasi. Acesta dadu de stire ca se apropia de cetate o oaste mare de lesi.Atunci s-au luat masurile de securitate necesare acetei situatii.
Lesii au trimis un ofiter pentru a-si face cunoscute intentiile.A vrut sa intre in cetate dar batranul plaies il saluta de pe zid.Plaiesii nu avura alceva ce sa le deie decat niste plumb si nu puteau sa cedeze cetatea asa usor, atunci tunurile lesilor au fost indreptate catre cetate si au inceput focurile dintr-o parte si alta dupa cinci zile au pierit zece plaiesi au ramas fara merinde si munitie si un numar mare de ostasi poloni au murit.
Plaiesi au hotarat sa se predea a doua zi..La vederea celor noua plaiesi ramasi in viata regele s-a infuriat deoarece un numar atat de mic de plaiesi a omorat un numar atat mare de lesi; a dat ordin sa fie spanzurati dar Iablonovsk


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org