Referat - Starea sociala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
starea, sociala
Descarcari
297
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Starea sociala

Capitolul I
. Moldovenii de la munte au sosit la urma datorita locurilor greu accesibile unde traiesc, si Domnul nu mai are ce sa le dea : ,,Dragi imi sunteti dar n-am ce va face. Ramaneti cu ce aveti. Nu va mai pot da intr- adaos decat o inima usoara , sa va bucurati cu al vostru. Autorul prezinta o legenda: la inceputul lumii cand Dumnezeu ,,a pus randuiala” diferitelor neamuri cate ceva :tiganilor ,,sa va para toate bune ; sa vie la voi cel cu cetera si cel cu bautura; si s-aveti muieri frumoase si iubete”. Legenda o spunea Nechifor Lipan, cioban foarte bun la mestesugul oieritului”, din muntii Tarcaului de langa apa Moldovei, care plecase toamna la Dorna sa cumpere oi si nu venise la timp. Fiul sau, Gheorghita, era plecat cu oile la apa Jijiei, unde le dusese pentru a le lasa la iernat, iar acasa au ramas Vitoria Lipan, sotia lui Nechifor si Minodora,fiica lor.Minodora primeste o carte postala cu versuri de dragoste , de la fiul dascalului din sat, dar Vitoria nu accepta relatia, caci nu dorea ca fiica ei sa isi schimbe starea sociala. In somn femeia are un semn rau despre soarta sotului pe care il vede ,,calare cu spatele intors catra ea, trecand spre asfintit o revarsare de ape”.
Capitolul II
Ingrijorata din ce in ce mai mult din cauza barbatului ei,Vitoria observa ca ,, brazii sunt mai negri decat de obicei’’ , un alt semn rau prevestitor, care o face sa suspine, in timp ce pregateste cina.Argatul pe care-l avea familia Lipanilor, Mitrea,o vesteste ca anul acesta iarna va veni mult mai devreme.Vitoria interpreteaza si alte semne,care vin dintr-o credinta stramoseasca inradacinata in mentalitatea ei.Atunci cand cocosul ,,se intoarse cu secera cozii spre focul din horn si cu pliscul spre poarta’’, femeia a inteles ca Nechifor nu vine deoarece ,,cocosul da semn de plecare’’.
Capitolul III
Incercand sa gaseasca raspuns la semnele rau-prevestitoare,Vitoria se duce la preotul Danila ca sa-i ceara sfatul si sa-i faca o scrisoare ca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org