Referat - Structura nuvelei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
698
Etichete
structura, nuvelei
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Structura nuvelei
Nuvela este o specie a genului epic in proza cu un singur fir narativ dar cu o actiune mai complicata cu un numar nu prea mare de personaje.
Nuvela a fost publicata in 1881 in volumul de debut ‘’Novele din popor’’.Moara cu noroc este o nuvela psihologica prin tematica modalitati de caracterizare a personajului,natura conflictului interior.
Naratiunea la persoana a III-a este obiectiva realizata de catre un narrator obisnuit omnipresent si omniscent, neimplicat.Pe langa prespectiva obiectiva a naratorului apar interventiile batranei din incipid si final care exprima mesajul moralizator al nuvelei.
Tema nuvelei
Efectele distrugatoare si dezumanizante ale dorintei de enavutire a personajului central Ghita.
Conflictul nuvelei este unul complex specific prozei psihologice.El este de natura interioara trait de Ghita care este sfasiat de dorinte contradictorii :dorinta de a ramane cinstit si dorinta de a se imbogati alaturi de Lica Samadaul.
Titlul nuvelei poate fi considerat unul ironic.Moara cu noroc se va dovedi un loc nefast pentru toti cei care se abat de la o conduita corecta.
Structura nuvelei.
Nuvela este alcatuita din XVII capitole iar actiunea se desfasoara pe parcursul unui an.Intre doua sarbatori religioase de la Sf Gheorghe pana la Paste.
Expozitiune
Decizia lui Ghita de a se stabili impreuna cu familia in locul numit Moara cu Noroc.
Intriga
Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu Noroc el fiind cel care va tulbura echilibrul familiei lui Ghita.
Desfasurarea actiuni
Procesul de instrainare a lui Ghita fata de familia sa si faptele nelegiuite pe care el le face pentru a descoperi pe Lica.
Punctul culminant
Ghita ajunge in ultima trapta a degradarii morale atunci cand o arunca pe Ana in batele lui Lica.Sperand ca ea va rezista influentei nefaste a acestuia.Dar Ana il inseala pe Ghita si el o ucide.La randul lui este ucis Raut omul lui Lica.

Deznodamant
Un incendiu distruge Moara cu Noroc si reuseste sa scape batrana


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org