Referat - Subiecte Oral

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1239
Etichete
subiecte, oral
Descarcari
1418
Nota
9 / 10 - 1 vot

INSTANTELE COMUNICARII NARATIVE (AUTOR, NARATOR, PERSONAJ, CITITOR)
Autorul = persoana care concepe si care scrie o opera (literara, stiintifica etc.)
Din perspectiva operei literare, autorul si cititorul sunt entitati aflate la capetele opuse ale procesului semiotic. Primul este cel care a creat si semnat opera, al doilea este cel care o recepteaza si o interpreteaza in functiile de propriile referinte si capaitati de intelegere. Autorul concret, creatorul operei literare, adreseaza, ca expeditor, un mesaj literar cititorului concret, care functioneaza ca destinatar/receptor.Autorul concret si cititorul concret sunt personalitati istorice si biografice, ce nu apartin operei literare, insa se situeaza in lumea reala unde ele duc, independent de textul literar, o viata autonoma.
Reflexul (oglindirea) autorului intr-un text narativ este naratorul, delegat sa relateze faptele/intamplarile universului fictional. Autorul abstract este cel care a creat universul epic, iar naratorul, instanta intemediara intre autor si cititor, este cel care comunica istorisirea narata cititorului fictiv. Atat naratorul cat si personajul sunt manuite de autor in scopul dorit de acesta si in conformitate cu propria viziune asupra veridicitatii relatarii. Se poate pune semnul egalitaii intre autor, narator si personaj doar in cazul jurnalului, memoriilor sau al autobiografiei.
Personajul=principalul element al unei opere epice sau dramatice (niciodata lirice), care determina actiunea, se afla in centrul evenimentelor si intamplarilor., de obicei personalitate umana.
Tipuri de naratori
Naratorul-personaj (Stefan Gheorghidiu – “Ultima noapte…”, capitanul de mazili Neculai Isac atunci cand povesteste intamplarea de la fantana dintre plopi, “Hanu Ancutei”)-participa la intamplari, este implicat direct in succesiunea evenimentiala. Relatarea se face la persoana I, existand o perspectiva subiectiva asupra evenimentelor narate, caci naratorul face parte din lumea fictiva pe care o expune.
Naratorul-martor – presupune relatare atat la persoana I si deci relativa implicare in evenimentele narate, cat si la persoana a III-a, in acest ultim caz naratorul fiind absent din intamplarile prezentate.
Naratorul omniscient- (“Enigma Otiliei”, G Calinescu)este cel care cunoaste gandurile personajelor, intentiile acestora, pe care le nareaza la persoana a III-a.Este atotstiutor si obiectiv.(narator omniscient exista si in “Ciocoii vechi..”, insa in acest caz naratorul stie mai mult decat personajul si este subiectiv- a nu se include in explicatie)
MODALITATI DE CARACTERIZARE A PERSONAJULUI
I.Caracterizare directa – referirea asupra personajului este exprimata in mod direct de catre:
a.autor (narator)
b.celelalte personaje din opera
c.personajul insusi (autocaracterizarea)
II.Caracterizarea indirecta
a.prin faptele,gandurile,vorbele,atitudinile,reactiile personajului
b.mediu
c.onomastica
d.relatia cu celelalte personaje
e.didascaliile (in cazul personajelor dramatice)
f.limbaj
1.Ilustreaza trasaturile prozei romantice, prin referire la o opera literara studiata.
Alexandru Lapusneanu, Costache Negruzii
-Curent aparut in Anglia la sfarsitul secolului al 18-lea, romantismul s-a ridicat impotriva rigorii si a dogmatsmului estetic, propunandu-si sa iasa din conventional si abstract, sustinand manifestarea fanteziei creatoare, a sensibilitatii si a imaginatiei si minimalizand ratiunea si luciditatea.Altfel spus, romantismul a pledat pentru explorarea universului interior al omului.
-In “Alexandru Lapusneanul”, romantismul se manifesta la nivelul temei, personajelor, motivelor si procedeelor:
Tema
-Prima nuvela istorica din literatura romana,aceasta specie a genului epic fiind de altfel proprie romantismului, “Alexandru Lapusneanul” apare in primul numar al revistei “Dacia literara”, inscriindu-se intr-una din directiile imprimate de programul acesteia: inspirarea scriitorilor din istoria patriei. “Alexandru Lapusneanul” va fi astfel o nuvela romantica tocmai prin tema abordata: evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu.
Personajele
-romanstismul nuvelei frapeaza insa prin caracterul personajului de exceptie Alexandru Lapusneanu: erou romantic, este alcatuit din puternice trasaturi de caracter si actioneaza in imprejurari deosebite
-este tipul domnitorului tiran si crud, cu o vointa puternica (“Sa ma intorc?Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt”) si cu spirit vindicativ (razbunator).
-il caracterizeaza cruzimea nemasurata, trasatura tipic romantica, provenita dintr-o ura fara margini, dusa la paroxism, f...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org