Referat - Subiectul romanului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
977
Etichete
subiectul, romanului
Descarcari
381
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Subiectul romanului

Romanul începe prin a prezenta personajul ce-i da nume: Mara, o femeie ramasa vaduva cu, doi copii mici de crescut – Persida si Trica – dar este “tânara si voinica, si harnica, si Dumnezeu a mai dat sa aiba si noroc”.
Mara isi iubeste foarte mult copii si tocmai de aceea este capabila sa faca totul pentru binele lor, asfel ea srânge bani zi de zi pentru cei doi copii si pentru înmormântare. Doreste mereu ca fata si baiatul ei sa fie deosebiti dar pentru aceasta trebuiau sa primeasca o educatie cum se cuvine si de aceea ea decide ca pe Persida sa o dea la manastire, iar pe baiat sa-l trimita la scoala.
Maica Aegidia este o femeie respectata si Mara isi lasa fiica in grija acesteia, la o manastire catolica, cu o reputatie foarte buna, din Lipova. Cu timpul Persida o considera pe maica ca pe un parinte spiritual iar acesta prinde drag de Persida, si o ajuta pe Mara, femeia platind mai putin, ca sa aiba bani pentru Trica, acesta din urma învatând la scoala.
La scola Trica se bate cu un coleg mai mare decât el, iar acesta, pentru a nu o face pe mama lui sa se plânga ca de obicei, se duce la manastire. Persida, aflând de cele petrecute, iese fara permi-siune din manastire si pleaca împreuna cu Trica pe Muresul învolburat. Aflând de cele întâmplate Mara si maica Aegidia alearga în urma luntritei, Mara murind de spaima iar maica Aegidia de ru-sine. Din fericire copiii sunt salvati de morari, iar Persida se întoarce la manastire împreuna cu mai-ca Aegidia iar Trica se duce cu mama lui.
Într-o zi de primavara, un geam al manastirii se sparge din pricina vântului puternic, iar în a-cel moment Natl o zareste pe Persida si ramâne încremenit.
Din acel moment viata amândurora cunoaste o întorsatura radicala, Natl neputând s-o scoata din minte pe Persida, iar fata simtea ca în sufletul ei se întâmpla ceva cu totul diferit.
Trica este trimis de mama lui la manastire pentru a o lua pe sora sa care se facuse mai mare si de care rama


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org