Referat - Tabel cronologic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
752
Etichete
tabel, cronologic
Descarcari
389
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tabel cronologic
Tabel cronologic
1821 Iulie 21 S-a nascut, conform opiniei majoritatii cercetatorilor, cel de-al doilea copil, Vasile, al medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei, nascuta Cozoni, în orasul Bacau. Curând familia viitorului scriitor se muta la Iasi.
(Conform altor surse, Alecsandri s-ar fi nascut în 1819 sau chiar în 1818.)
1827 Vasile Alecsandri ia primele lectii de la dascalul maramuresean Gherman Vida, profesor la Seminarul de la Socola.
1828-1834 Viitorul scriitor îsi continua învatatura în pensionul lui Victor Cuenim, deschis în 1828 la Iasi. Verile si le petrece la Mircesti, unde tatal sau cumparase mosia.
1834-1839 Împreuna cu alti fii de boieri, Vasile Alecsandri îsi face studiile la Paris. Dupa trecerea bacalaureatului literar se pregateste sa intre la medicina, dar abandoneaza. Urmeaza cursurile facultatii de drept, însa dupa câteva luni renunta. Tatal sau l-ar fi vrut inginer, dar îi lipsea bacalaureatul în stiinte, pe care nu-l poate obtine. Se dedica literaturii, scriind primele versuri în limba franceza, între care poemul Zunarilla.
1839 În drum spre Patrie, Vasile Alecsandri întreprinde o lunga calatorie prin Italia. Viziteaza Florenta, Roma, Padova, Venetia, Triest. Din aceasta calatorie culege impresii necesare scrierii primelor opere în limba româna Buchetiera de la Florenta si Muntele de Foc.
1840 În revista "Dacia literara" (nr. 3, mai-iunie) este publicata nuvela Buchetiera de la Florenta. Este numit, împreuna cu C. Negruzzi si M. Kogalniceanu, director al teatrului din Iasi. Pentru nevoile scenei scrie vodevilul Farmazonul din Hârlau, care se joaca la 18 noiembrie.
1841 Pe scena teatrului iesean se joaca piesa lui Vasile Alecsandri Modista si cinovnicul.
1842 V. Alecsandri calatoreste prin muntii Moldovei, fapt care i-a prilejuit "descoperirea tezaurului poeziei populare". Sub influenta acesteia Vasile Alecsandri scrie primele sale poezii românesti - Doinele.
1843-1844 Vasile Alecsandri întreprinde lungi excursii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org