Referat - Taranca din Magura Tarcaului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
438
Etichete
taranca, din, magura, tarcaului
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Taranca din Magura Tarcaului



Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai de seama prozatori din literatura romana, care a abordat o diversitate de specii literare: schita, povestirea, romanul. Alaturi de romane precum „Fratii Jderi”, „Nicoara Potcoava”, „Zodia Cancerului”, „Neamul Soimarestilor”, un loc aparte îl ocupa romanul „Baltagul”.
Ca specie literara, romanul este o opera epica de mare întindere, în proza, cu o actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice si personaje numeroase si oferind o viziune ampla asupra existentei umane. Titlul romanului este simbolic, baltagul reprezentand atat unelata cu ajutorul careia este ucis Nechifor, dar si instrumenrul pedepsirii unuia dintre ucigasi. Desi este mai mic ca întindere fata de alte romane sadoveniene, „Baltagul” are toate trasaturile caracteristice ale acestei specii literare. Este o opera epica, actiunea constituindu-se în momentele subiectului. Romanul are XVI capitole si se structureaza în 3 parti si în momentele subiectului:
Partea I (capitolele I - VI) cuprinde expozitiunea si intriga: Vitoria Lipan, taranca din Magura Tarcaului este îngrijorata de faptul ca Nechifor Lipan, sotul ei nu se întorsese de multa vreme acasa. Femeia era acasa doar cu Minodora, fiul ei Gheorghita fiind cu oile la iernat. Vitoria merge la preot sa scrie o scrisoare pentru Gheorghita si apoi trece pe la vrajitoarea satului, baba Maranda. Gheorghita se întoarce si împreuna cu mama sa face un drum la Manastirea Bistrita si Piatra-Neamt. Neavand încredere în autoritati si nelinistita din ce în ce mai tare, Vitoria se hotaraste sa plece în cautarea sotului sau.
Partea a II-a (capitolele VII - XIII) constituie desfasurarea actiunii: Vitoria face rost de bani si pleaca la drum însotita de Gheorghita. La Borca dau de o cumetrie, iar la Cruci de o nunta si peste tot întreaba de un om „cu caciula brumarie si cal negru tintat”. Trec prin Tara Dornelor, iar la Vatra Do


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org