Referat - Temele predilecte ale literaturii stiintifico-fantastice

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1855
Etichete
temele, predilecte, ale, literaturii, stiintificofantastice
Descarcari
428
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Temele predilecte ale literaturii stiintifico-fantastice


Literatura Science-Fiction cuprinde acele opere in care autorul, pornind de la teorii stiintifice nepuse inca in practica, creeaza o lume filtrata. Pentru ca se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitatii a unor inventii tehnologice teoretic posibile, dar inca nerealizate, literatura S.F. este numita si literatura de anticipatie.
Temele predilecte ale literaturii S.F. se leaga de calatoria in timp si spatiu, lumi ale viitorului, lumi ascunse, universuri paralele, relatia omului cu masinariile, efectul imaginat al stiintei actuale , etc.
Prin urmare, povestea unei opere S.F. poate descrie o societate extrem de neobisnuita (spre exemplu o civilizatie extraterestra sau o societate dintr-o dimensiune paralela a spatiu-timpului) si reactia lor la o descoperire care pentru cititor este binecunoscuta. O societate neobisnuita este si cazul unei societati aflate în trecutul foarte îndepartat, ca în cazul seriei de filme Razboiul Stelelor, sau în viitorul îndepartat.
Lumile create in operele S.F. extrapoleaza ideea de dezvoltare in viitorul nu foarte indepartat. Spre exemplu, opera „Roadele unei diplomatii chibzuite” , scrisa de Ov. S. Cohmalniceanu, dezvolta ipotezele neconfirmate inca , cum ca ar exista fiinte pe alte planete, diferite din punct de vedere fizic si psihic de oamenii de pe Terra. Dupa cum se poate observa, viitorul la care este prezentata aceasta opera nu este foarte indepartata de timpurile noastre. Asadar, oamenii, se vede clar ca sunt preocupati de ipoteza altor fiinte rationale in univers . Motivele acestei preocupari ar fi dorinta de a-si raspandi civilizatia in alte spatii, curiozitate si nevoie de cunoastere, singuratate sau poate chiar teama.
Alte scrieri S.F. subscriu ipoteza relatiei omului cu masinariile, astfel crearea robotilor si a „cyborgilor”, termen preluat din filmele americane. Un exemplu ar fi trilogia „Terminator”, o serie de filme care a schi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org