Referat - Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1398
Etichete
tinerete, fara, batranete, viata, fara, moarte, petre, ispirescu
Descarcari
335
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
Petre Ispirescu


Basmul “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” se incadreaza in genul epic,iar ca specie literara este un basm popular cules si publicat de Petre Ispirescu.Impletirea elementelor reale cu cele fabuloase creeaza fantastical ca specific stravechi al basmelor,insa si in aceasta creatie populara se manifesta idei filosofice din mitologia romaneasca referitoare la conditia omului in univers,la viziunea despre viata si moarte. Basmul imbina supranaturalul popular cu profunde conceptii filosofice si mitologice,de unde reiese originalitatea unica a acestei creatii.
Seminificatia titlului “Tinerete fara batrabete si viata fara de moarte” releva sensuri pline de substanta ideatica,dubla negatie “fara” reliefand fermitata dorintei omului de a atinge idealuri superioare,anuland astfel adevaratul universal-valabil ca nu exista nici batranete fara tinerete si nici moartea fara de viata,adica nu poti fi batran daca nu ai fost mai intai tanar sin u poti muri daca nu ai fost viu. Subtilitatile semnificatiei titlului se regasesc in cuvintele cu care il intampina zana, cu mila, in tinutul vremii uitate: “-Bine ai venit,Fat-Frumos”- si cele pe care i le spune Moartea, dandu-i o palma:”- bine ai venit ca de ami intarziai,si eu ma prapadeam.”
Tema este atipica pentru basm,lupta nu se maid a intre fortele binelui si cele malefice,ci releva dreptul native al omului la fericire si refuzul de a accepta o viata banala,marginita intre limitele umanului. Se pare ca motivul mitologic al copilului are nu accepta sa se nasca nu se regaseste in folclorul altor popoare. Deznodamantul constand in triumful legilor universal-valabile care guverneaza conditia de muritor a omului.
Subiectul ste asemanator basmelor in ceea ce priveste eroii si motivele populare,incipitul fiind reprezentat de formula initiala tipica “a fost o data ca niciodana ca de n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org