Referat - Titlul schitei II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
459
Etichete
titlul, schitei
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Titlul schitei II
Schita este o opera epica, o naratiune în proza de mici dimensiuni, în care se relateaza o singura întâmplare semnificativa din viata unor personaje. Actiunea din schita se petrece într-un interval de timp scurt, cel mult o zi si într-un spatiu restrâns.
În opera literara “D-l Goe…”, care este o schita, I.L.Caragiale evidentiaza efectele nocive pe care educatia gresita din familie le are asupra comportamentului copilului.
Titlul schiteieste alcatuit din numele personajului principal, Goe, precedat de abrevierea apelativului ironic “Domnul”. Întâmplarile narate evidentiaza contradictia dintre esenta si aparenta, deoarece comportamentul copilului este o parodiere a conduitei civilizate si mature. Alaturarea substantivului “domnul” diminutivului “Goe”, precum si punctele de suspensie din titlu dezvaluie intentia satirica a lui Caragiale.
Fiind o opera epica, autorul îsi exprima în mod indirect gândurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. Întâmplarile sunt povestite prin intermediul naratorului. Spre deosebire de schita “Vizita”, în care naratorul este si personaj, aici el îsi anunta de la începutul schitei intentia de a ramâne în afara faptelor relatate la persoana a III a: “Putin ne importa daca aceste trei dame se hotarasc a parasi locul lor spre a veni în capitala numai de hatârul fiului si nepotelului lor”.
Ca orice opera literara epica, schita “D-l Goe…” poate fi structurata pe momentele subiectului.

În expozitiune sunt prezentate cele trei “dame”, care, “frumos gatite” asteapta împreuna cu “tânarul Goe” pe peronul garii din urbea X trenul ce urma sa le duca la Bucuresti.
Goe, îmbracat cu “un frumos costum de marinar” îsi manifesta impacienta cauzata de întârzierea trenului. Tot acum, în urma unei discutii “filologice” privind forma corecta a cuvântului “marinar”, repetentul îsi dezvaluie obraznicia tragând o concluzie categorica: “- Vezi ca sunteti proaste amândoua?”.

Întâmplarea povestita se rezuma la o c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org