Referat - Toma Alimos

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
toma, alimos
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi


BALADA POPULARA
Toma Alimos
demonstratie

Este cunoscut faptul ca la baza literaturii române culte sta literatura populara, prin opere ale unor suflete si cugete deosebite. Printre ceratiile de factura populara din literatura româna, se numara si balada, numita si cântec batrânesc. Una dintre cunoscutele balade populare ale literaturii române este “Toma Alimos”.
Balada populara “Toma Alimos” este o opera epica în versuri, care prezinta o întâmplare din trecutul îndepartat, sub forma unor actiuni simple, iesite din comun la care participa personaje cu însusiri exceptionale. Limbajul popular are arhaisme si regionalisme, iar faptele sunt iesite din comun, realul se îmbina cu fictiunea. Personajele sunt putine, întâlnindu-se toate modurile de expunere: naratiunea, dialogul si descrierea. Ele sunt niste mijloace de caracterizare a personajelor. Apare o situatie conflictuala.
Autorul acestei opere nu este cunoscut, aceasta balada populara putând avea caracter oral. Întâlnim arhaisme si regionalisme ca: „haiduc”, „a priponi”, „sirep”, „poteri”, „maciuca”; „coprinsa”, „cletina”, „Teara-de-Jos”. Personajele sunt Toma Alimos, Manea si calul iar situatia de conflict este cea dintre haiduc si Manea.
În structura baladei, naratiunea se îmbina cu dialogul si descrierea. Dialogul dintre personaje are un rol impotant în desfasurarea actiunii si în caracterizarea personajelor. Desi sunt restrânse, pasajele dialogate se remarca prin expresivitate si dramatism. Cu ajutorul descrierii se counureaza cadrul natural în care se desfasoara actiunea si se schiteaza portretele personajelor.
Povestirea întâmplarilor se face într-o anumita succesiune: expozitiunea: cadrul natural în care poposeste Toma, precum si sosirea lui Manea; intriga, în care se prezinta nemultumirea boierului Manea asupra lui Toma si fuga lui Manea. În desfasurarea actiunii se descrie atacul las al lui Manea asupra lui Toma si fuga lui Manea, în punctul culminant aflam despre pedepsirea lui Manea, iar în deznodamân


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org