Referat - Trasaturi de caracter

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
373
Etichete
trasaturi, caracter
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Trasaturi de caracter

Mihail Sadoveanu a avut ca sursa de inspiratie pentru romanul sau cronica lui Grigore Ureche.
Domnitorul este înfatisat cu prilejul vizitei la manastirea Neamtului. Este descrisa atmosfera sarbatoreasca dinaintea sosirii domnului Moldovei. Acesta este asteptat cu emotie si interes de catre poporul adunat, aflat într-o stare de agitatie.
Tinuta vestimentara este prezentata direct de catre scriitor evidentiindu-se straiele specifice unui domn. La fel ca si tatal sau era îmbracat si Alexandrel Voda cu „brocart de Venetia, giugiumande samur si marochinuri”
Aspectul fizic este înfatisat tot prin caracterizare directa aratându-se ca Stefan împlinise 40 de ani, ceea ce se recunoaste si din chipul sau „cu obrazul ars proaspat de vântul de primavara” si cu „mustata usor carunta, purtând astfel semnele trecerii timpului si a greutatilor vietii sale”. Unele caracteristici fizice scot la iveala, însusirile morale: „puternica strângere a buzelor si privirea verde, taioasa” dezvaluie firea sa dura, intranigenta.
Statura sa scunda, este prezentata prin opozitie cu statura sa, morala, impresionanta care impunea respect celor din jur „desi scund de statura, cei de dinaintea sa, opriti la zece pasi pareau ca se uita la el de jos în sus”.
Alte trasaturi de caracter se desprind din caracterizarea indirecta prin faptele domnitorului, care se dovedeste un bun crestin care tine cont de datinile stramosesti „facu semnul crestinesc si saruta Evanghelia”. De asemenea îsi educa fiul sa procedeze la fel.
Primeste dovezile de respect ale supusilor sai, acordând la rândul sau respectul cuvenit batrânului staret. Este întâmpinat cu pâine si sare dupa traditia româneasca, dar fiind o fire energica nu staruie prea mult si pleaca cu pas viu mai departe.
Sadoveanu încadreaza acest personaj într-un anumit mediu punându-l în relatie cu alte personaje pentru a ilustra imaginea unui domnitor pretuit d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org