Referat - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
331
Etichete
ultima, noapte, dragoste, intaia, noapte, razboi
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi











INTRODUCERE
Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul.
“Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”.
Influente :
A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.
Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire.
Marcel Proust : Camil Petrescu a “imprumutat”:
“Memoria involuntara”: Procedeul prin care faptele sunt prezentate
in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.
Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului “frumos” ,artificial plin de inflorituri , de figuri de stil.
El adopta un stil sclipitor , intelectualist, vrea autenticul vietii.
Henri Berson:
Intuitionismul: Adevarul vietii nu poate fi surprins rational , ci prin intuitie. Nu intereseaza stiinta existentei reale , ci faptele.

TEHNICA ROMANULUI
In volumul sau de eseuri “Teze si antiteze”,intr-o serie de articole ca “Noua structura si opera lui Marcel Proust” ,dezvolta punctul sau de vedere cu privire la crearea romanului de tip subiectiv:
Prezinta realitatea cu luciditate, in spiritul adevarului absolut si al autenticitatii faptelor.
Literatura trebuie sa se racordeze cu filozofia epocii.
Introspectia : modalitate specifica romanului de analiza , prin care personajul isi sondeaza starile sufletesti. Introspectia se realizeaza cu ajutoul monologului interior.
Relativizarea personajului : se creaza odata cu inaintarea romanului. Abial la sfarsit , putem avea imaginea concreta a personajului.
Tehnica perspectivismului: prezentarea faptelor , dintr-o perspectiva unica, acea a naratorului- personaj (perspectiva actoriala). Perspectiva in romanul de analiza este interioara , psihologica s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org