Referat - Vara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
400
Etichete
vara
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi



















































al elevului clasei a VIII-a,,A”
Neagaru Dan






Vara

Viata
20 septembrie 1866 - Se naste George Cosbuc, in satul Hordou (azi George Cosbuc), in casa preotului greco-catolic Sebastian Cosbuc. septembrie
1871 - urmeaza cursurile clasei I primare in satul Hordou.
1873 - Isi continua scoala primara, clasele a II-a si a III-a, la Telciu.
1876 - 1884 - Elev al Liceului romanesc din Nasaud; este gazduit de invatatorul Teodor Rotari, in biblioteca acestuia gasind pentru lectura operele scriitorilor romani si lucrari ale unor autor straini. In anii liceului, Cosbuc desfasoara o bogata activitate literara in cadrul Societatii de lectura a elevilor „Virtus Romana Rediviva“. In clasa a VII-a, Cosbuc este ales vicepresedinte al societatii, iar din 1883 devine presedinte.
1884 - Publica in paginile revistei Musa someseana primele sale poezii.
mai - isi sustine examenul de bacalaureat.
septembrie - Se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere din Cluj. Devine tot mai interesat de folclor si fata de trecutul de lupta al poporului nostru.
decembrie - Publica la ziarul Tribuna din Sibiu, mai intai sub pseudonimul C. Boscu, apoi cu numele adevarat, versuri originale, basme versificate, traduceri.
1885 - 1886 - Colaborare sustinuta la Tribuna si la Familia lui Iosif Vulcan. Se retrage de la facultate, frecventand sporadic doar anumite cursuri unviersitare. Continua colaborarea cu Tribuna, cateva dintre creatii fiindu-i publicate sub forma de plachete in „Biblioteca poporala a Tribunei“.
1886 - 1887 - Traduce intens poezii din autorii greci, cu intentia de a le publica intr-o antologie.
1887 - Colaboreaza la Tribuna, corespondeaza cu Slavici, care-l cheama la Sibiu, unde de prin august incepe sa lucreze ca redactor. Experienta de aici s-a dovedit foarte rodnica pentru viitoarea sa desavarsire intelectuala.
1888 - Publica tot mai intens la Tribuna; isi orienteaza scrisul spre o specie literara in care a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org