Referat - Viata lui Nicolae Balcescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
519
Etichete
viata, lui, nicolae, balcescu
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Viata lui Nicolae Balcescu ( 1819-1853 )

Nicolae Balcescu s-a nascut la Bucuresti , la 29 iunie 1819 într-o familie fara avere . Tatal sau moare în 1825 când Nicolae avea vârsta de 6 ani. La vârsta de 7 ani ,Nicolae începe sa învete limba greaca acasa . În 1832, la 12 ani îl gasim pe bancile colegiului Sf. Sava ,unde îsi arata pentru prima data vocatia pentru studiul documentelor .
În 1838 seînroleaza în armata ,primind gradul de iuncher . Aici initiaza un curs pentru a-I învata pe ostasi scrisul ,aruitmetica si geografia .
În octombrie 1840 Nicolae Balcescu este arestat sub acuzatia de complot împotriva domnitorului Alexandru Ioan Ghica ,alaturi de Paris Dumitru Filipescu , Eftimie Murgu si altii . Judecarea acestora s-a facut cu dovezi false si uzând de mijloace infame . Rolul lui Balcescu în acest complot nu a fost unul principal .El primeste doar 3 ani de închisoare , din cauza ca era minor ( certificatul sau de nastere era gresit ,data nasterii fiind 1821, în loc de 1819 ) . Pedeapsa va fi ispasita la Margineni ,unde sanatatea sa va fi afectata de conditiile din închisoare .
În anul 1843 este eliberat ,tot în acest an Balcescu înfiinteaza împreuna cu Ghica si Tell societatea ‘‘Fratia’’ , o societate secreta cu program revolutionar acoperita de societati literare .
În 1844 debuteaza în literatura cu opera ‘Puterea armata si arta militara de la întemeierea principatului Român pâna acum’ ,care a avut un mare succes . În paralel cu activitatea literara ,Balcescu face calatorii în Moldova si Transilvania , în scopul unor schimburi de idei cu revolutionarii de acolo .În 1845 este ales secretar la Asociatia Literara a Tinerilor Bucuresteni .În anul 1846 ,de frica unui conflict cu autoritatile din cauza articolelor sale în revista ‘Magazin’ ,pleaca în Europa .
Balcescu strabate Europa si se stabileste la Paris în 1846 unde înfiinteaza ‘Societatea Studentilor Români’ .Tot acum si aici apare ideea scrierii unei monografii a lui Mihai Viteazu ,motivând astfel aspiratiil


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org