Referat - Zodia Cancerului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1986
Etichete
zodia, cancerului
Descarcari
782
Nota
9 / 10 - 1 vot


Zodia Cancerului
sau
Vremea Ducai-Voda
de Mihail Sadoveanu
Alexandru Grisco
Clasa 9c
Zodia Cancerului
Romanul este prin esenta complex, de mare întindere, creator de viata, aceasta specie a genului epic se muleaza cel mai bine pe Sadoveanu, considerat de critica literara un „evocator neîntrecut de oameni si locuri, de oameni din popor si de locuri bogate [...] urmas al rapsozilor din popor si al cronicarului Neculce”. Opera sa marcheaza un moment în literatura româna, anul 1904 fiind considerat anul Sadoveanu datorita unei remarcabile activitati editoriale: „Povestiri”, „Soimii”, „Crâsma lui mos Precu” si „Dureri înabusite”.
De la prima încercare de roman din 1705 a lui Dimitrie Cantemir „Istoria Hieroglifica” si primul roman adevarat al literaturii române: „Ciocoii vechi si noi” de Nicolae Eilimon, în epoca pasaptista romanul este slab reprezentat – din cauza lirismului excesiv, cultivarea misterelor, personaje schematice, etc. – pentru a se revigora prin Duiliu Zamfirescu cu „Ciclul Comanescenelor” si Slavici cu „Mara”, la Sadoveanu, ultimul mare scriitor-model prentru romanul modern al epocii interbelice, promovat de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Hortensia Papadat-Bengescu, romanul evolueaza prin Mircea Eliade, Anton Holban pâna la Marin Preda, Eugen Barbu, Vasile Breban si Augustin Buzura.
Mihail Sadoveanu si-a conturat viziunea estetica unitara, în centrul careia a asezat un motiv recurent: raportul im-storie. Dintre operele cu caracter istoric amintim: „Neamul Soimarestilor”, „Zodia Cancerului”, „Fratii Jderi”, „Nicoara Potcoava”. În toate acestea a înfatisat trecutul poporului român, cu batalii crâncene, cu eforturi uriase de supravietuire, cu revolte împotriva clasei boieresti si a unor domnitori egali prin lacomie, cu exoduri dureroase si repatrieri târzii ori neîmplinite cu instincte razboinice, armonizate totusi cu cele erotice.
Romanul istoric reprezinta pentru Sadoveanu o reîntoarcere spre origini, spre sacru, reflex al lumii arhaice, cu o dimesiune mitica exploatând fatetele arhetipale ale traditiei: „Istoria a fost primul meu obiect de predilectie” (Sadoveanu). Eroul sadovenian este „omul întru istorie”- în sensul lui Noica – este omul ce îsi asuma dimensiunea mitica a istoriei ca sa un destin moral: „Pentru calauzirea inimilor nu-i alta putere mai mare decât mitul si datina”. Marele prozator tradeaza preocuparea pentru om ca existenta colectiva, pentru „omul cel vechi al pamântului” si „bunatatea-i înteleapta”: „Pretutindeni si totdeauna am avut prilejul de bucurie sa ma regasesc pe mine în acest suflet colectiv de bunatate, prietenie si dragoste de altceva mai presus decât tarâna din care suntem alcatuiti. Bucuria si mângâierea acestui popor au fost un cântec si o legenda în curgerea atâtor veacuri triste. Bucuria mea a fost sa le gasesc”.
Romanul dezbate notiunea de istorie si releva nepotrivirea dramatica dintre legitatile evenimentelor si aspiratiile umane, ce ramân adesea neamplinite, ori este denaturat sensul lor nobil. Dilema eroior centrali se datoreaza conflictului acut între datoria sociala si aasiunea individuala, sunt personaje cu soarta imprevizibila, tensionata, tragica, dar modele exemplare ale natiunii din care fac parte (exponenti ai unor crezuri rationale), faptele lor de exceptie ramânând în memoria colectiva pentru eternitate.
Nicolae Iorga afirma: „Nu se poate lucru mai greu decât un adevarat roman istoric. Trebuie sa stii perfect epoca pe care ti-ai ales-o, sa traiesti în ea, sa ai o neînchipuita putere de închipuire, un simt fin al evlaviei ce se datoreaza stramosilor si al respectului care se cuvine adevarului, sa capeti graiul simplu si cuminte al graiurilor patriarhale”
Zodia Cancerului are la baza o serioasa documentatie, reflectând epoca lui Duca-Voda, epoca sec. al XVII, o epoca coplesita de intrigi politice, de latiuni, razboaie si jafuri. Rema romanului se formuleaza între traditional si modern. Modul de a trata temele este în primul rând unul traditional, prin evenimentele romantice prezente în text, prin atitudinea naratorului omniscient, prin desfasurarea cronologica a evenimentelor. Totusi sunt prezente si unele semne de modernitate (în special în capitolul dedicat structurii narative). Structuri narative si reasizare artistica pe tema istorica. Cititorul este informat asupra epocii si asupra caracteristicii sase definitorii: indigenta provocata atât de calamitati cât si de birurile Vodei care au organizat hotia domneasca. Cercul zodiacal se împarte în doua: anabaza (universalizare) care are loc la extremitatea superioara Capricornul si latabaza (esentializare) care la extremitatea inferioara are Cancerul. În limba latina cancer înseamna rac. Zod...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org