Referat - Situatia balantei de plati a Romaniei in perioada 1992-1996 - analiza statistica

Categorie
Referate Statistica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1897
Etichete
situatia, balantei, plati, romaniei, perioada, 19921996, analiza, statistica
Descarcari
794
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SITUATIA BALANTEI DE PLATI A ROMANIEI
IN PERIOADA 1992-1996
-ANALIZA STATISTICA-

Balanta de plati externe este alaturi de balanta creantelor si angajamentelor, cea care reflecta pozitia unei economii nationale in raport cu restul lumii. Balanta de plati externe se bazeaza pe cuprinderea fluxurilor (tranzactiilor) dintre rezidenti si nerezidenti de-a lungul unei perioade de referinta, de obicei , anul calendaristic.
Balanta de plati externe cuprinde toate tranzactile de natura financiara sau comerciala, fiind un bilant anual al acelor schimburi care comporta un activ (credit) si un pasiv (debit). In principiu, tranzactiile internationale se efectueaza cu titlu oneros, generand plati , de obicei in valuta (o parte a comertului international se deruleaza sub forma de operatiuni speciale, exportul fiind compensat prin importuri de marfa, fie la nivel de tranzactie, fie la nivel de relatie). Fiecare operatie care da nastere unei intrari de devize este inscrisa in activul balantei;fiecare operatiune care genereaza o iesire de devize-in pasivul balantei. Totusi, unele operatiuni se fac fara contraprestatie , nici in devize, nici in natura, fiind considerate transferuri unilaterale (donatii, ajutoare, remiterea in tara de origine a sumelor economisite de catre muncitorii straini, burse, premii, etc.).
Balanta de plati externe inregistreaza la activ (in credit) aporturi de resurse rezultate din exportul de bunuri, prestarea de servicii, incasarea de venituri aferente factorilor de productie care au parasit tara, precum si pozitii financiare reprezentand reduceri ale activelor externe sau cresteri ale pasivelor externe ale economiei,iar la pasiv (in debit) scaderea de resurse ca urmare a importului de bunuri, achizitionarii de servicii, platii de venituri aferente factorilor de productie adusi spre valorificare din strainatate, precum si pozitii financiare reprezentand cresteri ale activelor externe ale tarii sau reduceri ale pasivelor sale externe.
Balanta de plati ext


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org