Referat - Satelitul Europa

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
368
Etichete
satelitul, europa
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Europa

   Europa este cel de-al saselea satelit cunoscut a lui Jupiter si al patrulea ca marime, fiind a doua luna a lui Galileo. Europa este putin mai mica decât Luna.
orbita: 670,900 km de la Jupiter
diametru: 3138 km
masa: 4.80 x 1022 kg
   Descoperirea ei a fost facuta de catre Galilei si Marius în anul 1610.
Europa si Io sunt oarecum similare în compozitie cu Pamântul si vecinii sai, fiind compuse în principal din roci silicate. Spre deosebire de Io, Europa are la suprafata un strat subtire de gheata. Date recente furnizate de statia Galileo indica ca Europa are o structura interna stratificata ce este posibil sa contina si un mic miez metalic.
Însa suprafata acesteia este total diferita de ceea ce întâlnim în sistemul solar. Ea este foarte neteda, putine proeminente mai înalte de câteva sute de metrii fiind întâlnite.
   De asemenea, sunt foarte putine cratere, fiind gasite doar trei cu un diametru mai mare de 5 km, fapt ce indica prezenta unei suprafete tinere si foarte dinamice. Problema este ca statiile Voyager nu au cartografiat decât o mica parte din suprafata la o rezolutie înalta, vârsta precisa a acesteia ramânâd un subiect de discutie.
Imaginile cu suprafata Europei seamana cu cele ale Oceanului Înghetat de pe Pamânt. Astfel, este posibil ca sub suprafata înghetata sa se gaseasca un strat de apa lichda, de pâna la 50 km adâncime, mentinuta în stare lichida de catre caldura generata de maree. În acest caz, Europa ar fi singurul loc din sistemul solar, în afara de Pamânt, unde s-ar afla apa lichida în cantitati semnificative.
Un aspect extrem de important îl reprezinta prezenta unor dungi de culoare închisa ce traverseaza tot globul. Cele mai mari au aproximativ 20 km latime, culoarea disipându-se pe margini si având o dunga deschisa la culoare în centru. O teorie recenta atribuie prezenta acestor striatii unor eruptii vulcanice sau a unor gheizere.  
Observatii recente facute cu Telescopul Spatial Hub


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org