Referat - Aromaterapia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1450
Etichete
aromaterapia
Descarcari
590
Nota
9 / 10 - 2 voturi

Aromaterapia nu este o metodã terapeuticã de datã recentã, deoarece proprietãtile curative ale esentelor vegetale erau cunoscute încã din antichitate. Însusi Hipocrate recomanda bãi si masaje cu uleiuri aromatice.
Aceastã metodã terapeuticã vizeazã ameliorarea bolii în plan fizic în acelasi timp cu eliminarea tulburãrilor emotionale, actionând în scopul restabilirii echilibrului de ansamblu al fiintei umane. Uleiurile volatile ( sau esentiale, cum mai sunt denumite ) sunt esente obtinute prin distilarea în vapori de apã a anumitor pãrti ale plantei: flori, frunze, tulpinã, scoartã, rãdãcinã. Se cunosc aproximativ 150 de esente diferite, dintre care unele sunt antiinfectioase, analgezice, calmante, expectorante, relaxante sau diuretice. Pãtrunzând în organism, compusii aromatici actioneazã asupra functiilor fizice si psihice fãrã a lãsa în urmã nici un reziduu toxic.
Modalitãtile principale prin care uleiurile esentiale pãtrund în corp sunt instilatiile si absorbtia transcutanatã, realizatã mai ales prin masaj. Atunci când moleculele de substantã odorantã se fixeazã pe receptorii olfactivi (responsabili de miros), se declanseazã un influx nervos care este transmis de-a lungul nervului olfactiv pânã în creier, mai precis pânã la lobul temporal, sediul emotiilor, al memoriei si al învãtãrii.
Absorbtia transcutanatã constã în pãtrunderea moleculelor de ulei volatil prin porii pielii, actionând astfel si asupra circulatiei sangvine si a functiei cerebrale. Uleiurile esentiale încep sã-si exercite actiunea terapeuticã de îndatã ce intrã în contact cu pielea, astfel ca aplicatiile locale sunt indicate mai ales în cazurile de eczeme, dureri articulare sau musculare. Cãldura favorizeazã absorbtia, de aceea este indicat ca masajul sã fie efectuat într-o camerã încãlzitã. Dupã ce si-au îndeplinit rolul, moleculele de substantã aromaticã sunt eliminate fie pe cãile urinare, respiratorii, digestive, fie prin transpiratie.
Aromaterapia induce pacientului o stare generalã de bine, fiind indicatã în primul rând pentru tratamentul maladiilor provocate de stres. Ea este utilã însã în multe alte situatii, mai ales împotriva durerilor musculare si reumatismale, a problemelor legate de circulatia sângelui si a celor ginecologice ( sindrom premenstrual, tulburãri cauzate de menopauzã ).
     Aromaterapia  este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale  interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie.Ele pot fi extrase din frunze,flori, radacini, scoarta, rasini, cojii de fructe. Proprietatile curative se datoreaza continutului  lor in uleiuri esentiale precum si altor componente insuficient studiate.Dr.Taylor de la Universitatea Austin,Texsas afirma ca le-ar trebui o mie de ani chimistilor din intreaga lume, pentru ca acestea sa poata fi complet studiate.In prezent se cunosc componentele principale, care sunt in mare parte amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide,fenoli, cetone.
   Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare, sau extractie cu solventi organici, cantitatea  de esenta prezenta intr-o anume planta, variind de la 0.01%  la 10% sau peste.
   Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri.Vechii egiptenii se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor.In mormintul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut cindva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic.In secolul nouasprezece apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.
    Mecanismul de actiune al uleiurilor eterice nu sunt inca complet descifrate. Ele actioneaza atit la nivel local cit si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzind in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care ne dirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile.Mc Kenzie vorbeste despre o anume “vibratie subtila” care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala. 
Iata citeva intrebuintari:
    Pentru afectiuni ale cailor respiratorii, se folosesc prin picurarea a 10 picaturi de esenta pe un servetel de hirtie si inhalare, sau picurare a 10 picaturi esenta la 100 ml apa fierbinte si inhalare sub prosop. Cele mai utilizate uleiuri aromate in acest scop sunt: eucalipt, lamiie, lavanda, pin, menta, rosmarin.Pentru tratamentul asociat al gripei cele mai folositoare sunt :eucaliptul, scortisoara, piperul negru. In afectiunile sistemului urinar sunt folosite uleiurile de ienupar, cimbru, santal, salvie.Uleiul de ienupar creste filtrarea glomerulara iar cele de geraniu si musetel dizolva calculii urinari.Tratamentul poate fi efectuat prin bai de sezut, oral sau comprese local...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org