Referat - Bts

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1322
Etichete
bts
Descarcari
670
Nota
9 / 10 - 1 vot

B.T.S.
Generalitati
Boli cu transmitere sexuala
Cine este predispus la BTS-uri ?
86% dintre persoanele care dobândesc BTS-uri au între 15-25 ani. La orice vârsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva în ultimele 3 luni. Riscul de BTS este mai mic în cazul lesbienelor. Predispusi BTS-urilor sunt tinerii, saracii si cei care traiesc la oras, desi nimeni nu este imun. Multe femei au mai multe BTS-uri în acelasi timp, si, spre deosebire de alte boli, BTS-urile pot reaparea des în viata unei persoane. Sa fi avut o BTS în trecut nu constituie o garantie de a nu o redobândi. Care sunt simptomele ?
Unele BTS-uri nu au simptome mai severe decât mici iritatii sau disconforturi, iar deseori femeile nu prezinta simptome deloc. Deci, daca nu se testeaza regulat, ele sunt supuse riscului de complicatii de la infertilitate, boli pelvio-inflamatorii, dureri abdominale, pâna la cancer cervical. BTS-uri ca gonoreeea, sifilis si SIDA pot dauna organelor nereproducatoare, incluzând ochii, inima si creierul. Deoarece ele apar la femeile care sunt la începutul perioadei reproductive, femeile sub 25 de ani care avut minim un contact serios ar trebui sa se gândeasca la a se testa, chiar daca nu au simptome. Cum se trateaza BTS-urile ?
Cu câteva exceptii considerabile (SIDA, hepatita B si herpesul), BTS-urile sunt tratabile cu antibiotice. Nu exista înca nici un remediu pentru hepatita B, herpes sau SIDA, care sunt cauzate de virusi ce pot ramâne în stare latenta în corp ani întregi. Exista însa medicamnte care pot atenua simptomele, iar în cazul SIDA exista tratamente care pot încetini boala. Cum sa previi BTS-urile ?
Chiar daca se fac teste regulat, acestea nu constituie un panaceu. Din cauza rusinii, multa lume evita sa efectueze controale pâna când nu le apar simptome grave si, deseori, ireversibile. Cel mai eficace mijloc de a evita nefastele consecinte ale BTS-urilor este sa nu le dobândesti. Practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului si a spermicidelor)—desi nu constituie o garantie—reduce considerabil riscurile. Femeia careia îi este pus un diagnostic de BTS, ar trebui sa-i informeze cât mai repede pe toti partenerii recenti, astfel încât acestia sa mearga la control si sa se trateze înainte sa raspândeasca virusul.
Riscul de B.T.S. în continua crestere
Desi frecventa BTS-urilor a crescut dramatic în ultima vreme, multe femei nu cred ca ele personal sunt predispuse riscului. Mai putin de 1/3 din femeile active sexual folosesc prezervativul pentru a se proteja împotriva BTS-urilor. Nu numai ca femeile sunt predispuse BTS-urilor, riscul este chiar mai mare decât la barbati. Mediul cald si umad al vaginului este propuice dezvoltarii organiselor ce produc aceste boli. Acestea pot exista în sperma care întra în vagin în timpul actului sexual. Într-un singur act neprotejat cu un partener infesta, femeia este supusa unui risc de doua ori mai mare de a contracta o boala ca chlamydia sau gonoreea, decât barbatul. Poate fi, de asemenea, mai usor pentru o femeie sa contacteze HIV, virusul care cauzeaza SIDA, de la un barbat, decât viceversa, deoarece tesutul delicat al vaginului este mai predispus decât penisul la mici picaturi prin care virusul poate intra în sânge.
La femei, simptomele de BTS, deseori, nu sunt observabile, deoarece apar în vagin. Din acest motiv, BTS-urile pot fi greu de diagnosticat la femei. Câteodata o femeie poate fi infectata cu o BTS, mai multe luni sau ani înainte ca ea sau doctorul ei sa o descopere. Pâna atunci infectia poate sa se fi întins prin uter în trompele uterine, cauzând boala pelvio-inflamatorie. BPI este extrem de serioasa, putând produce raniri ale trompelor uterine care le pot bloca, ducând la sarcina ectopica, infertilitate sau durere pelviana persistenta.
Pe lânga pericolele aduse propriei sanatati, o femeie însarcinata poate transmite o BTS fetusului, în timpul sarcinii sau nasterii. Unele BTS-uri pot duce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura. Virusii pot determina aparitia SIDA, a hepatitei, care sunt prezente în fluidele din corpul unei femei infectate si pot fi transmise în timpul alaptatului. Copiii nascuti de femei ce au hepatita B au un risc crescut de ciroza si cancer la ficat. Majoritatea copiilor infectati cu HIV mor la vârsta de 8 ani. Un copil nascut de o femeie cu gonoree sau sifilis poate avea o greutate scazuta la nastere, probleme respiratorii sau defecte severe de nastere cum ar fi orbirea si retardarea mintala.
Unele BTS-uri cum ar fi chlamydia, gonoreea sau sifilisul sunt datorate unor bacterii si, deci, pot fi tratate cu antibiotice. Altele cumar fi herpesul sunt cauzate de virusi si pot fi tratate dar nu pot fi complet vindecate. SIDA este incurabila si fatala.
Prev...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org