Referat - DELTA DUNARII

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3131
Etichete
delta, dunarii
Descarcari
887
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi


Delta Dunarii este situata în sud-estul României, la gurile de varsare ale Dunarii în Marea Neagra. Delta Dunarii este o forma de relief rezultata din depunerile de mâl si nisip aduse de Dunare, pe un teren cu panta lina în conditiile lipsei mareei si a actiunii curentilor litorali. Se caracterizeaza prin alternanta de ape si uscat, prin flora si fauna deosebita. Suprafata Deltei este de 7500 kmp din care 5800 pe teritoriul României. Clima Deltei este specifica, cu putine precipitatii, dar cu umezeala provenita din evaporatii, cu veri racoroase si cu ierni fara temperaturi foarte scazute, dar vântoase.
Din punct de vedere al florei pentru Delta Dunarii este specifica vegetatia plutitoare iar biotopurile sunt diverse: mlastini stuficole, lacuri, plaur plutitor sau fix, paduri de foioase, vegetatie de grind cu sol sarat, padure luxurianta(Grindul Letea ,cu aspect tropical).
Ecositemul acvatic are la baza lantului trofic fitoplanctonul, numeroase specii de alge brune, verzi si albastre si zooplanctonul cu care se hranesc organismele care traiesc in mâl si pe fundul apei(nevertebrate, moluste ca scoicile si melcii precum si stridii în zona maritima, o mare varietate de viermi cum ar fi lipitorile ,cefalopodele, crustacee ca racii, garizii, crabii). Un sector foarte important este ocupat de vegetatia acvatica a carei baza este stuful, constituit în plauri prin aglomerarea radacinilor plutitoare(rizomi). Plaurul constituie elementul portant a celorlalte plante. Stuful este o planta perena care acopera 1500 de kmp din suprafata Deltei si este exploatat economic. Plante acvatice: nufarul alb(Nymphaea alba), nufarul galben, de o importanta exceptionala pentru depunerea icrelor animalelor acvatice. Stomatele sunt pe suprafata lucie a frunzelor polenizarea o asigura insectele, fructul se coace în adânc iar semintele plutesc. Semintele nuferilor sunt agreate de pasari. Alte plante plutitoare: lintita(lemna), pestisoara(salvinia), precum si plante carnivore: urticularia si aldrovanda. Terenurile mlastinoase sunt acoperite cu papura si rogoz, stânjenei galbeni(iris pseudacorus), izma de balta, macrisul de apa, salcie cenusie. Pe grindurile fluviale cresc plopi albi, plopi negri, mai multe specii de salcie, vâsc, catina, mure, ciuperci, iar în apropierea marii pelinul, iarba sarata, volbura de nisip. Pe Grindul Letea care este monument al naturii traiesc: frasinul pufos, vita salbatica hamei, volbura, garoafa de nisip, obsiga, pipirigul stejarul brumariu , paducel, maces, corn, periploca graeca, cu aspect mediteranean.
Dintre insectele din regiune foarte bine reprezentati sunt tântarii, buhaiul de balta, mai multe specii de libelule, taunii si ca o curiozitate în zona Letea scorpionul. Insectele acvatice sunt reprezentate de purecii de balta, paianjenii de apa si mai multe specii de fluturi.
Principala bogatiei faunistica a deltei este pestele, reprezentat de peste 110 specii cum ar fi: crapul, somnul, avatul, platica, stiuca, babusca, rosioara, caracuda, morun, nisetru, cega, pastruga, viza(Acipenseridae sturio, este un peste rar întâlnit în apele noastre ), în lacuri întâlnim chefalul, labanul, salaul(care traieste in apele salmastre), bibanul, carasul. În dreptul gurilor Dunarii se pot întâlni hamsiile, sardelele, hrana preferata a rechinilor, amurul alb, tiparul, anghila, calcanul, lufarul, sânger. Unii pesti migreaza pentru a-si depune icrele spre exemplu scrumbia de Dunare (Alosa pontica) si scrumbia albastra, care intra primavara în cârduri pe râuri si pâna la izvoarele Dunarii. La gurile Dunarii traieste o specie mica de rechini, Squalus. Pestii constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice. O parte din pesti migreaza din balti în Dunare si invers pentru hranire si reproducere.
Delta adaposteste o bogata fauna ornitologica formata din circa 300 de specii, în mod deosebit în cârduri mari venind de la mari departari: din nordul înghetat si din afara Europei. Delta reprezinta un important loc de trecere si iernare. În anii „80 au fost numarate 4 milioane de exemplare, grupate pe anotimpuri. O parte dintre pasari sunt specii sedentare: pescarusii, piciorongul, stârcul, lacarul cenusiu, cufundacul, lopatarul, cristeiul, fluierarul, stancuta, vulturul, soimul dunarean, chirighita, bufnita, vânturelul, lisita, gainusa de apa, prundasii, porumbelul de scorbura, califarul alb si corcodelul, pe lânga speciile comune pentru România: cioara, ciocanitoarea, gugustiucul, pitigoiul, vrabia, vulturul codalb. Majoritatea pasarilor fac parte din categoria pasarilor migratoare. Din Asia vin hoitarul alb, egreta mate, rata rosie, lebada, cormoranul mare. Din regiunea siberiana vin huhurezul mare 3 specii de rate lebada de iarna, fluierarul negru si becatina din regiunea arctica trec in pasaj gârlita, gâsca cu piept rosu, sitarul,...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org