Referat - Delta Dunarii

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3364
Etichete
delta, dunarii
Descarcari
791
Nota
10 / 10 - 2 voturi


REFERAT LA GEOGRAFIE
DELTA DUNARII
BIBLIOGRAFIE: - Arborele lumii
- Encarta ‘98
- Internet
Delta Dunarii
Dunarea, al doilea râu ca lungime din Europa, izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania si înainte de a ajunge la Tulcea (România) fluviul se desparte în trei brate: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, care se varsa apoi toate în Marea Neagra. Cele trei brate formeaza cea mai importanta delta din Europa (5050 km2, din care 4340 pe teritoriul României).
Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. Ea acopera o suprafata de 2.681 km2, cu o zona salbatica rasfirata pe ape si care se întinde de la granita ucraineana pâna la mai multe lacuri aflate în partea de nord a statiunilor de pe litoralul Marii Negre. Delta Dunarii este tinutul cel mai tânar al Europei - în fiecare an i se adauga prin aluviuni mai mult de 43,7 m2. Pe masura ce se apropie de zona Deltei, Dunarea se divide în trei brate. Bratul cel mai nordic formeaza granita cu Ucraina, bratul mijlociu duce în febrilul port Sulina, iar bratul cel mai sudic îsi croieste drum lin catre Portul Sfântu Gheorghe. Nenumarate canale pornesc din aceste brate, ramificându-se în lacuri marginite de pomi, insule de rachita, bazine acoperite cu nuferi de apa; totodata aici poti întâlni dune de nisip si ochiuri de vegetatie abundenta.
Un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cam 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar). Mai mult de 80% din suprafata Deltei o reprezinta apa. În acest tinut poposesc peste 300 de specii de pasari, unele dintre acestea venind de la distante foarte mari, respectiv din China si India. Delta este un loc de popas natural pentru pasarile migratoare. Pelicanul obisnuit este pasarea cea mai reprezentativa pentru aceasta zona, el fiind rasfatatul acestui paradis al pasarilor.
Hrana celor ce traiesc aici este asigurata în principal din pescuit. Multi dintre localnici sunt lipoveni, care îsi asigura cinstit existenta. O priveliste dintre cele mai obisnuite în partea locului este lungul sir de barci de pescuit strânse laolalta pentru a fi remorcate de o barca cu motor care le va duce departe în larg, acolo unde pestele se gaseste din belsug. Mici comunitati de pescari, cum ar fi cele din Independenta, pe bratul sudic, si din Crisan pe bratul mijlociu, obisnuiesc sa-si ofere serviciile strainilor sau sa închirieze acestora barcile lor. În apele de aici poti gasi din belsug calcani, bibani, crapi si moruni, purtatori de icre negre.
În 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din România, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei.
Tulcea, 277 km distanta de Bucuresti, este principalul oras al Deltei Dunarii si poarta de acces catre minunatiile acesteia. Ridicat pe sapte coline si purtând amprenta stilului oriental turcesc, acest fost oras comercial a devenit în prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din România. Muzeul Deltei Dunarii din Tulcea ofera sansa initierii în flora si fauna acestei zone, precum si în modul de viata a locuitorilor acesteia.
Delta Dunarii - Excursii
Iubitor al naturii, dornic sa-ti apropii clipe de poezie, calator în cautarea ineditului, om de stiinta sau doar îndragostit de "marea cea mare" si singuratatea nesfârsitului plajai - Delta ofera fiecaruia, de oriunde si la orice vârsta, precum antica Ceres, cornul nemasuratei sale abundente.
Specificul zonei deltane - retea de ape cu dese modificari de structura, directie, adâncime - conditia folosirii sine qua non a mijloacelor de transport pe apa, distantele în general mari ce trebuie strabatute între diverse obiective, protejarea incintelor declarate rezervatii naturale, toate acestea au condus la instituirea unor trasee speciale pentru excursii organizate capabile sa releve o imagine cuprinzatoare, autentica a Deltei Dunarii.
Delta Dunarii - Trasee turistice
1 Tulcea - canalul Mila 35 - gârlele Sireasa, Sontea - canalul Olguta - Dunarea Veche - satul Mila 23 - Crisan - maliuc - Tulcea
2 Tulcea - Victoria - canalele Litcov, Crisan - Caraorman - Crisan - Maliuc - Tulcea
3 Tulcea - Maliuc - Crisan - canalul Crisan - Caraorman - canalul Caraorman - lacurile Puiu, Rosu, Rosulet - canalul Rosu - Împutita - canalul Bursuc...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org