RSS FeedAdauga la favorite

Referat Delta Dunarii

Preview Delta Dunarii

Advertisment

REFERAT LA GEOGRAFIE
DELTA DUNARII
BIBLIOGRAFIE: - Arborele lumii
- Encarta ‘98
- Internet
Delta Dunarii
Dunarea, al doilea râu ca lungime din Europa, izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania si înainte de a ajunge la Tulcea (România) fluviul se desparte în trei brate: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, care se varsa apoi toate în Marea Neagra. Cele trei brate formeaza cea mai importanta delta din Europa (5050 km2, din care 4340 pe teritoriul României).
Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. Ea acopera o suprafata de 2.681 km2, cu o zona salbatica rasfirata pe ape si care se întinde de la granita ucraineana pâna la mai multe lacuri aflate în partea de nord a statiunilor de pe litoralul Marii Negre. Delta Dunarii este tinutul cel mai tânar al Europei - în fiecare an i se adauga prin aluviuni mai mult de 43,7 m2. Pe masura ce se apropie de zona Deltei, Dunarea se divide în trei brate. Bratul cel mai nordic formeaza granita cu Ucraina, bratul mijlociu duce în febrilul port Sulina, iar bratul cel mai sudic îsi croieste drum lin catre Portul Sfântu Gheorghe. Nenumarate canale pornesc din aceste brate, ramificându-se în lacuri marginite de pomi, insule de rachita, bazine acoperite cu nuferi de apa; totodata aici poti întâlni dune de nisip si ochiuri de vegetatie abundenta.
Un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cam 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar). Mai mult de 80% din suprafata Deltei o reprezinta apa. În acest tinut poposesc peste 300 de specii de pasari, unele dintre acestea venind de la distante foarte mari, respectiv din China si India. Delta este un loc de popas natural pentru pasarile migratoare. Pelicanul ob...

Informatii:

Nume: Delta Dunarii

Categorie: Geografie

Data adaugarii: 17.05.2013 00:00

Afisari: 1342

Etichete: delta, dunarii

Descarcari: 153

Nota: 10 / 10 - 2 voturi

Referate aseamantoare

Feedback