Referat - DROGURI

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2539
Etichete
droguri
Descarcari
755
Nota
9 / 10 - 1 vot


PEDAGOGIE
REFERAT:
DROGURILE
Drogul e o substanta sau un amestec de substante naturale sau sintetice, având actiune psihotropa (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificând unele procese (apar halucinatii auditive sau vizuale) si eliminându-le pe altele (durerea fizica, moralitatea).
De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a încercat sa trateze raul, sa fuga de preocupatii, de tristete, sa se rupa de cotidian, sa aiba o perceptie mistica si sa aiba experienta sacrului, experienta creata de el însusi cu ajutorul drogului. Din cele mai vechi timpuri oamenii au selectat plante, produse minerale care sa aiba fie o actiune placuta, euforizanta, fie sa înlature durerea, fie sa-l sustraga pe individ de la realitate, fie erau utilizate în cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie, în sfârsit, utilizate în scopuri terapeutice. Cert este ca toate drogurile au la început un efect pozitiv “benefic” (“necesar” în situatia data) pentru individ, placut, de stimulare a placerii, curiozitatii, voluptatii, de îndepartare a durerii, insomniei, fricii, foamei, oboselii, epuizarii.
Referitor la notiunea de “drog” la noi în tara, termenul a fost preluat din literatura internationala în special anglo-saxona în care termenul de “drug” semnifica medicament, dar are si conotatia de produs care duce la toxicomanie, sens pe care-l are si în limba româna.
Majoritatea drogurilor sunt de origine vegetala si sunt cunoscute din antichitate : opium (extras din mac – Papaver somniferum), hasis, marijuana (din Canabis indica), mescalina, psilocibina etc. Pornind de la extrase din aceste plante, prin semisinteza sau direct prin sinteza s-a ajuns la produsi noi, mult mai activi, care la început au avut un efect benefic în anestezie si dezvoltarea rapida a chirurgiei. Unele droguri deosebit de active au fost de la bun început sintetizate în laborator (cum ar fi LSD-ul)
Multe din substantele considerate droguri sunt medicamente care sunt distribuite cu destula rezerva, fiind necesare retete, dar în general sunt destul de accesibile ; dependenta de acestea se întâlneste mai ales la intelectuali (farmacofilie).
Consumul regulat de droguri si intoxicatia cronica voluntara cu acestea, determina farmacodependenta (toxicomanie).
Pentru a caracteriza toxicomania, prezentam mai jos câteva referiri la reactiile fata de substantele toxice :
reactiile adverse sunt efecte nocive, nedorite, care apar dupa administrarea de substante în doze normale în scop terapeutic ; tot aici sunt incluse si reactiile alergice
intoleranta consta în aceea ca simptomele apar dupa prima administrare a medicamentului
reactiile toxice sunt acele tulburari care se datoresc efectelor directe ale administrarii unui toxic
reactiile de rezistenta se caracterizeaza prin scaderea efectelor dupa administrari repetate. Dintre acestea cele mai importante sunt :
toleranta – caracterizata prin obtinerea de efecte tot mai mici dupa administrari repetate de toxic ; oprirea administrarii toxicului duce la sindromul de abstinenta
dependenta – urmeaza tolerantei si consta într-o stare de intoxicatie cronica caracterizata de necesitatea constrângatoare de folosire a toxicului. Exista patru trasaturi ce contureaza dependenta :
dependenta psihica
toleranta
dependenta fizica, necesitatea de a continua folosirea toxicului pentru a evita tulburarile grave uneori care urmeaza întreruperii administrarii (sindromul de abstinenta)
psihotoxicitatea
Majoritatea covârsitoare a toxicelor ce determina dependenta sunt psihotrope, respectiv au o actiune asupra sistemului nervos central (în faza initiala o senzatie foarte placuta)
Drogarea este definita ca o stare de intoxicatie periodica sau cronica, daunatoare individului si societatii, generata de consumarea repetata a unui drog natural sau sintetic si care se caracterizeaza prin :
o dorinta invincibila sau o necesitate obligatorie de drogare si de procurare a drogului prin orice mijloace.
o tendinta de a mari dozele
o dependenta de ordin psihic si uneori fizic fata de efectele drogului cu aparitia sindromului de abstinenta la suprimarea drogului.
Sindromul de abstinenta se manifesta dupa oprirea administrarii drogului la câteva ore si este o expresie a dependentei fizice, prin simptome si semne care pot fi chiar periculoase pentru viata pacientului. Multe dintre ele sunt inverse fata de reactia la drogul respectiv si este mai grav pentru toxicele cu efect intens si de scurta durata cum este heroina. Sindromul de abstinenta poate duce la moarte.
Încercam sa trecem în revista pe scurt principalele grupe de dro...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org