Referat - Droguri

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2162
Etichete
droguri
Descarcari
623
Nota
5 / 10 - 2 voturi

În fiecare zi, pe tot cuprinsul globului pamântesc, milioane de oameni folosesc droguri. În mod surprinzator, de cele mai multe ori, folosim droguri atunci câbd consumam ceai sau cafea. Ca si multe alte droguri, cafeina din ceai, cafea sau alte bauturi racoritoare cum ar fi Coca-Cola, sau alcoolul din vin si bere sunt substante care modifica functionarea normala a organismului. Folosite cumpatat, aceste droguri sunt relativ inofensive si în multe zone ale lumii sunt perfect legale.
Totusi, alte tipuri de droguri sunt ilegale si periculoase. Substante ca heroina fac parte din aceasta categorie, iar detinerea sau folosirea lor sunt interzise prin lege. Aceste droguri pot ucide.
Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Este folosit în aproape toate colturile lumii. Acesta se formeaza atunci când drojdia (particule de mucegai) fermenteaza zaharuri în mod natural, în fructe ca strugurii si în seminte, cum ar fi cele de orz. Vinul, berea, cidrul si tariile, cum ar fi ginul, romul, contin toate alcool.
Acest drog actioneaza asupra creierului în doua moduri. Este un anestezic ce amortizeaza senzatii si sentimente si este, de asemenea, un depresiv, ce încetineste actiuni si reactii.
Puterea alcoolului, ca viciu, este evidenta atunci când o persoana dependenta de acesta înceteaza sa-l mai consume. Aceasta persoana poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool, de pilda delirium tremens. Acestea cuprind transpiratie, tremurat, greata si halucinatii.
Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara larga în societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer, cum ar fi cel la plamâni si gât, poate, de asemenea, cauza unele boli ale inimii si ale vaselor sangvine, probleme ale plamânilor, ca bronsita, precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare.
Aceste boli sunt provocate în special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon.
Nicotina însasi poate contribui la stimularea unei persoane, facând-o sa se simta mai alerta si mai plina de viata. Fumatorii se obisnuiesc rapid cu fumatul si trebuie sa fumeze mai mult pentru a obtine acelasi efect. Acestia pot, de asemenea, deveni dependenti din punct de vedere psihologic, deci, chiar daca sunt constienti de riscurile la care se expun, le este foarte greu sa renunte la acest obicei.
Asemenea nicotinei, cafeina este un alcaloid provenit în acest caz din frunzele plantei de ceai, sau din semintele arborelui de cafea. Cafeina este prezenta si în cacao si unele bauturi racoritoare.
În consumul zilnic, cantitatile de cafeina sunt de obicei reduse. Însa, în cantitati mari acestea pot provoca probleme grave de sanatate, cum ar fi somnul nelinistit si tulburarile digestive.
Marijuana, denumita si canabis sau hasis, este extrasa din cânepa. Cel care o consuma se simte relaxat, tihnit, mai constient de ceea ce-l încojoara si mai capabil de a fi încrezator si creativ. Cel ce priveste din afara, vede exact opusul acestor stari.
În general, si în comparatie cu alte droguri mai puternice, marijuana nu pare sa creeze dependenta. Cercetarile au demonstrat ca aceasta poate duce la probleme mai putin grave în comparatie cu tutunul sau alcoolul. În multe tari, unele grupari au încercat sa schimbe legile si sa înlature unele pedepse pentru consumul acesteia.
Barbituricele sunt droguri create în laborator si, uneori sunt prescrise de medici pentru alungarea insomniei si nelinistii, în calitate de „somnifere” sau „calmante”. Sunt, de asemenea, recomandate persoanelor care nu pot supravietui, datorita faptului ca sunt prea nelinistite, agitate si speriate tot timpul.
Barbituricele sunt prescrise mai rar în zilele noastre, iar folosirea lor este supravegheata cu atentie. Acestea datorita problemelor din trecut, inclusiv abuzul, dependenta fizica si psihologica.
În doze mari, barbituricele produc efecte similare cu ale alcoolului. Simptomele încetarii folosirii acestora sunt grave, uneori chiar fatale.
Amfetaminele sunt, de asemenea fabricate în laborator si sunt denumite „excitante”. Cei care le folosesc se simt energici si alerti. Aceste medicamente accelereaza reactiile chimice ale organismului, producând energie. Au fost folosite cândva ca tablete pentru slabit. Problema este ca, de multe ori, consumatorul este tentat sa mai ia o doza, pentru a se simti din nou energic, iar acest fapt poate duce foarte usor la obisnuinta si dependenta psihologica.
Halucinogenele reprezinta un grup variat de droguri. Unele sunt naturale, cum sunt cele din „ciupercile magice” si mescalina din cactusul „peyote”, celelalte sunt create în laborator, ca LSD-ul (acid lisergic dietilamid).
Aceste droguri au efecte dramatice asupra constiintei, a simturilor si a perceptiei consumatorului. Acesta poate avea halucinatii puternice si o astfel de „calatorie”...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org