Referat - Efemeride

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1017
Etichete
efemeride
Descarcari
502
Nota
9 / 10 - 1 vot

N-au dansat decât o seara
În legendele unor popoare europene, ca si în bogatul nostru folclor, ciudatele insecte efemeride, fiintele cu cea mai scurta viata de pe Pamânt, ar fi baietii si fetele care au murit înainte de a-si fi îndeplinit menirea de soti si parinti si carora li se îngaduie, o data pe an, la sarbatoarea numita Rusalii, sa coboare pe pamânt sub chip de fiinte înaripate si sa se înfrupte câteva ceasuri din bucuria netraita a nuntii si a dragostei, disparând în clipa când au cunoscut-o.
Aceasta preafrumoasa legenda a efemerelor sau rusaliilor se bizuie pe un fapt stiintific cert.
Efemeridele, insecte fine, cu corp zvelt, aproape cilindric si cu aripi reticulate, tinute în sus, vertical, în stare de repaus, populeaza fie malul Dunarii si Delta, cum ar fi rusalia-mare, fie râurile si torentele reci de munte.
Larvele de efemere duc timp de 1-3 ani o lunga viata acvatica, în cursul careia se petrec numeroase transformari. În clipa napârlirii, între învelisul pupei si noul învelis se formeaza gaze care o obliga sa urce la suprafata. Aici învelisul se desprinde, iar insecta devine aripata. Însa ea nu si-a câstigat înca deplina independenta, deoarece pentru a atinge stadiul adult, mai trebuie sa treaca printr-un stadiu preliminar, o noua napârlire care o face capabila de reproducere. E un fenomen unic în toata lumea insectelor, considerat un caracter arhaic. El dovedeste vechimea efemerelor pe Pamânt, fapt atestat si de paleontologie, care i-au descoperit stramosi uriasi în perioada carboniferului.
Devenite insecte adulte, efemeridele îsi încep cursa dramatica împotriva timpului, a scurtei vieti de adult harazita de natura. Insectele grupate în roiuri compacte efectueaza zborul nuptial care are loc pe înserate. Durata vietii este de câteva ore. Efemeridele nu se mai hranesc, aparatul lor bucal nu mai este functional, iar tubul digestiv nu mai contine decât aer. Toata existenta lor este concentrata catre o unica tinta: reproducerea.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org