Referat - Fumat

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2006
Etichete
fumat
Descarcari
604
Nota
8.5 / 10 - 6 voturi

Rotaru Bogdan
cls. a- VII- a
Fumatul
Cu totul ca este legalizat, tutunul este un drog. Este drept ca tigarile (comparativ cu drogurile ilegale) nu produc o dependenta chiar asa de puternica, dar contin substante cancerigene foarte periculoase si determina si alte îmbolnaviri. Chiar si pentru fumatul pasiv este valabil ca nu exista un prag de siguranta, fata de care o cantitate mai mica nu ar putea produce cancer. Fumatul coloreaza dintii si produce un miros neplacut pentru nefumatori. Reclamele de tigarete sunt afise colorate si atragatoare, dar sub care scris marunt apare negru-pe-alb si foarte clar:
Tutunul dauneaza grav sanatatii !
Substantele daunatoare din fumul de tigarete sunt de 2 categorii:
nicotina
substante cancerigene
Nicotina este cea care da dependenta: fumatorii se pot lasa cu greu de fumat. Tot nicotina este cea care determina îmbolnavirea arterelor. Este vorba de aparitia anevrismului disecant de aorta, ce însemna afectarea grava a peretelui celui mai mare vas de sânge rezultând dezlipirea straturilor peretelui vascular, cu posibila rupere si moarte. Si mai important si foarte frecvent este îngustarea arterelor cauzata de fumat, care încet-încet conduce spre dureri în membrele inferioare, aparitia gangrenelor necesitând amputatia piciorului. De fapt amputatia membrului inferior, de obicei din coapsa. Apoi al celuilalt picior.
Prin îngustarea arterelor coronare, care deservesc si hranesc inima, rezulta dureri de inima si infarct de inima. Inima este un organ vital, nobil. N-o transformati într-o scrumiera !
Cealalta categorie de boala produsa de fumat este cancerul, în primul rând al organelor care vin în contact direct cu fumul: cancer de plamâni, de laringe, de buze. Substantele cancerigene din tigarete contribuie la aparitia si altor cancere, de ex. gastric, uterin, de prostata, de vezica urinara, etc. De fapt, cancerul se dezvolta din celule canceroase, la care, sub influenta substantelelor cancerigene “s-a stricat” si treptat distrug întregul trup. Daca vreti într-adevar sa va lasati de fumat, trebuie sa aveti vointa, autotstapânire si sa fiti hotarât. Vreti sa aratati ca Dvs. sunteti seful si nu invers, nu vreti sa fiti sclavul fumatului. Reducerea numarului tigarilor fumate este demn de felicitat, dar asa de obicei nu se ajunge la izbânda.
(E bine sa stabiliti ziua si sa puneti capat dintr-o data, poate legat de ziua de întâi a lunii urmatoare si sa va tineti de promisiune luptând cu sine pentru fiecare zi a lunii. Antrenati-va vointa pentru cuceriri pas-cu-pas, zi de zi: în clipa în care simtiti ca nu mai puteti rezista, spuneti-va în gând: “ doar astazi n-o sa fumez” ca sa treaca mai usor ziua aceea.
( Distrugeti tigarile ramase si debarasati-va de obiectele ce au legatura cu fumatul: scrumiere, brichete, chibrituri.
( Nefumatorii nu stiu prin ce chinuri treceti, fostii fumatori se lauda ca s-au lasat usor – asa ca cel mai bine e sa va lasati de fumat împreuna cu un prieten: necazurile împartasite sunt necazuri înjumatatite.
( Nu vorbiti colegilor despre faptul ca vreti sa va lasati de fumat: ati fi subiectul lor de discutie si ar fi curiosi sa stie ce progrese faceti. Evitati fumoarele si compania fumatorilor, care v-ar duce în ispita.
( Considerati-va nefumator (si nu fost fumator) din prima zi si daca va servesc cu tigari, refuzati spunând: “Nu multumesc. Nu fumez !”. Acesta va face sa va simtiti bine, plin de încredere.
( Lipiti eticheta “Bani în loc de scrum” pe un borcan si la sfârsitul fiecarei zile puneti în el banii pe care i-ati fi cheltuit pe tigari.
( La îceput, primele 2 saptamâni sunt cele mai grele, simtomele de sevraj sunt foarte deranjante, dar se pot stapâni. Încercati tratament anti-fumat prin înlocuirea tutunului cu Nicorette. Înainte sa începeti folosirea Nicorette-lui, e bine sa consultati un medic.
Guma de mestecat speciala NICORETTE contine nicotina. Ajuta sa rezisti tentatiei de a fuma, dar nu va da aceeasi satisfactie ca o tigareta.
( E bine sa va cautati alte preocupari, care sa va distraga atentia de la dorinta imperioasa de a fuma. Fiti atenti: veti avea apetit mai bun; supravegheati-va greutatea ! “Alte preocupari” nu însemna sa rontaiti tot timpul ceva sau sa sugeti bomboane toata ziua. Mai bine cititi, uitati-va la televizor, faceti exercitii fizice, excursii, mergeti la spectacole, distrati-va.
(Poate nu reusiti la prima încercare. Nu va pierdeti rabdarea ! Multi fosti fumatori recunosc ca au facut mai multe încercari pâna s-au lasat definitiv.
Nu abandonati ! Încercati din nou ! Merita !
Dupa o luna – doua, fostul fumator scapa de dependenta si se simte ca si cum ar fi renascut. Gasiti-va hobby-uri placute si nedaunatoare, care sa va bine – dispuna si sa va umple viata cu frumuseti si valori adevarate. Si nu uitati ca
Tutunul dauneaza grav sanat...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org