Referat - HORMONUL CARDIAC

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1096
Etichete
hormonul, cardiac
Descarcari
413
Nota
9 / 10 - 1 vot


HORMONUL CARDIAC
Hormonul cardiac , cunoscut sub denumirea peptida atrial natriuretica , are un rol deosebit de important in reglarea presiunii arteriale prin contolul continuu si dozarea cantitatii de sodiu aflata in organism.Prezenta acestui hormon a fost recent depistata si in creier ,ceea ce ingaduie oamenilor de stiinta sa emita ipoteza ca atributiile lui nu sunt limitate doar la dirijarea pe cale chimica a tensiunii arteriale. Care sunt celelalte sarcini indeplinite de peptida atrial natriuretica –in cazul cand ipoteza este intemeiata –ramane o prblema aflata deocamdata in teritoriul cercetarilor
FACTORI DE CRESTERE A NERVILOR
Cercetatoarea Rita Levi-Montalcini ,laureata a Premiului Nobel,este autoarea descoperirii (in deceniul sase) unei substante foarte interesante care favorizeaza , dupa cat se pare , cresterea si dezvoltarea nervilor ,mai exact spus diferentierea terminala a neuronilor simpatici si senzoriali precum si mentinerea lor in buna stare. Aceasta substanta denumita Nerve Growth Factor(NGF), a carei producere pe cale artificiala cu ajutorul geniului genetic a si inceput ,promite sa aiba o actiune protectoare impotriva maladiilore degenerative ale sistemului nervos ca boala lui Alzheimer,boala lui Parchinson si altele.
Cercetari recente au demonstrat in chip uimitor ,existenta din abundenta a NGF la soarecii masculi ,cu precadere – fapt inca si mai bizar – in glandele lor salivare.In fine , ciudatenia ciudateniilor , NGF nu este decelabil in sange in conditii normale . Dupa cum informeaza un studiu publicat in “Proceedings of the National Academy of Sciences”.Rita Levi –Montalcini a avut strania idee – care s-a dovedit insa , dupa cum vom vedea ,foarte inspirata – de a stimula agresivitatea soarecilor masculi , determinandu-i sa se incaiere. Dupa incetarea ostilitatilor , surpriza nu s-a lasat asteptata , cercetatorii descoperind NGF in sange . Daca se preleva imediat sange de la soarecii belicosi si se izoleaza serumul ,celulele nervoase inoculate in serum “infloresc”aidoma plantelor (binecunoscute sub denumirea populara de “matasea broastei”) pe suprafata unei balti oarecare.Cu alte cuvinte neuronii emit prelungiri in tote directiile .
Sa fie oare stresul cauza trecerii NGF in sange ? Raspunsul s-a dovedit a fi negativ .Pentru simplul motiv ca experientele au demonstrat in cazul soarecilor stresati prin socuri electrice sau prin alte asemenea delicioase cazne in numele stiintei , ca acestia nu pezinta deloc urme de NGF in circulatia lor sanguina .Numai si numai in situatia particulara cand le este stimulata agresivitatea s –a constatat acest efect.Efect, fara discutie , salutar intrucat impiedica degradarea sistemului nervos .La o adica s-ar putea spune –dar din fericire nu se spune –ca manifestarile razboinice ii fac pe soarecii masculi mai ... inteligenti , de vreme ce neuronii le sunt mentinuti in perfecta stare de functionare , ba , mai mult chiar,se si dezvolta!
Exista , dupa toate aparentele , o legatura directa intre glandele suprarenale –secretoare de adrenalina , substanta produsa din belsug in starile specifice comportamentului agresiv – si NGF. O alta serie de experiente a dovedit ca atunci cand soarecii masculi li se administreaza NGF direct in sange , suprarenalele isi maresc sensibil volumul.
Daca ne- ar bate gandul de a experimenta toate acestea la om ,mai ales la barbati....,dar mai bine nu!
CURIOZITATI ALE ORGANISMULUI UMAN
BIBLIOGRAFIE
REVISTA “ ALMANAH MAGAZIN”
ELEV : TOMESCU CRISTINA ELENA
CLS A XI-A B
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org