Referat - Lupusul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1726
Etichete
lupusul
Descarcari
716
Nota
9 / 10 - 2 voturi

Boli cronice: Lupusul
Un scurt istoric al acestei boli
Lupusul este o boala cunoscuta de mai bine de 2000 de ani. Hipocrate, care a trait intre anii 460 si 370 i.d.Hr., a descris pentru prima data consecintele acestei boli. Numele de lupus provine din cuvintul latinesc care inseamna lup si a fost folosit cu referire la ulceratiile de pe fata. In anul 1851, Cazenave a facut cunoscuta aceasta boala sub denumirea de lupus eritematos. Mai tirziu, pe la sfirsitul anilor 1800, Kaposi descria eruptiile de pe fata si Sir William Osler, un medic canadian, a largit conceptul de lupus, numind-o boala sistemica, care poate afecta multe parti ale organismului.
Ce este lupusul?
Lupusul este o boala cronica care manifesta o varietate de simptome si este cauzata de inflamatii in una sau mai multe parti ale corpului. Lupusul nu este o boala infectioasa, asa ca ea nu este contagioasa (nu poate fi luata de la o persoana la alta, precum raceala, pojarul sau gripa). Nu este nici o forma de cancer. Si nu exista absolut nici o legatura intre lupus si SIDA. Lupusul face parte din familia de boli, in care sint incluse si artrita reumatoidala, scleroza multipla, diabetul juvenil si sclerodermia (boala manifestata prin ingrosarea pielii si a tesutului celular subcutanat).Lupusul se manifesta diferit de la individ la individ, dar adesea apare in cicluri, care constau din:• un puseu, cu simptome acute severe, care necesita atentie medicala• o faza cronica, in care simptomele pot continua, dar sint mai putin severe• o remisiune, cind simptomele pot sa dispara complet pe perioade mai lungi, dar sa reapara.In faza sa cronica si in special in faza sa de remisiune (cind bolnavul uita cu usurinta sa se mai ingrijeasca), o persoana care sufera de lupus trebuie sa evite situatiile care pot sa intoarca boala in faza sa acuta. Aceste situatii presupun oboseala mare, stres intens, o alimentatie saraca si alti factori pe care ii pot observa fie bolnavul, fie doctorul sau. Lupusul este o boala grava, dar diagnosticarea si tratamentul o pot ameliora. Astazi poate fi tratata si tinuta sub control. Din ce in ce mai multi oameni care sufera de lupus sint niste persoane active, care-si pot aduce contributia nestinjeniti in cele mai diverse domenii de activitate.
Tipuri de lupus
Cea mai comuna forma de lupus este lupus eritematos sistemic. Este o boala complexa si complicata, care poate afecta orice tesut sau organ din corp, inclusiv pielea, muschii, incheieturile, singele si vasele de singe, plaminii, inima, rinichii si creierul. Lupusul eritematos discoid si lupusul eritematos cutanat subacut sint boli in care eruptia de pe piele si sensibilitatea la soare sint problemele majore, deoarece organele interne nu sint afectate si deci nu se poate vorbi de o punere in pericol a vietii. Totusi, ambele tipuri de lupus pot sa apara citeodata alaturi de o forma sistemica de lupus. Lupusul neonatal este o forma nu foarte des intilnita de lupus, care-i afecteaza pe nou-nascuti. Aceasta boala apare mai ales la copiii ale caror mame sufera de lupus cutanat subacut sau lupus sistemic, si care au de asemenea anticorpi specifici in singe (molecule care recunosc alte molecule care sint straine in corp). Pot sa se produca eruptii pe piele, care apar si dispar si o scadere a unor celule din singe, dar aceste probleme dispar in decurs a sase luni de la nastere. In cazurile rare, tesuturile care controleaza bataile normale ale inimii pot fi si ele afectate. Totusi aceasta problema serioasa si dificila poate fi adesea corectata cu ajutorul unui stimulator cardiac.Unele persoane pot sa manifeste simptomele lupusului, ca urmare a folosirii unei medicamentatii pentru tratarea unor anumite boli. Aceste simptome dispar in momentul in care persoana inceteaza tratamentul respectiv.
Simptomele lupusului?
Exista si simptome generale, pe care le vom evidentia in cele ce urmeaza, insa unele persoane pot sa manifeste numai o parte dintre posibilele simptome ale acestei boli. Deoarece poate afecta orice tesut din organism, lupusul este adesea dificil de identificat si diagnosticat. De aceea este numit si boala cu 1000 de fete. Inainte sa se instaleze simptomele specifice lupusului, pot sa apara si simptome de gripa, insotite de o oboseala severa, o crestere sau pierdere brusca in greutate inexplicabila, dureri de cap, pierdere a parului, tensiune arteriala ridicata sau schimbari de culoare ale degetelor.
Posibilele simptome pot fi urmatoarele:• dureri ale articulatiilor, citeodata insotite de umflare, roseata si fierbinteala• o eruptie rosie pe pometi si pe nas• oboseala extrema• o reactie neobisnuita la lumina soarelui• o eruptie cu cruste• rani mici, de obicei nedureroase, care apar in nas sau in gura• dureri in piept, care se intensifica atunci cind bolnavul sta intins sau inspira• umflare a picioarelor• crestere in greutate• atacuri de apoplexie sau...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org