Referat - NASU

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1650
Etichete
nasu
Descarcari
765
Nota
10 / 10 - 3 voturi

Munteanu Alexandru
Clasa a VII – a M2
Nasul, sinusurile, mirosul
Structura nasului si a sinusurilor. Pe peretii laterali ai foselor nazale se afla câte trei reliefuri rulate în forma de pâlnie, situate unul deasupra altuia, numite cornete (superior, mijlociu si inferior). Sinusurile sunt cavitati situate în grosimea oaselor fetei, pline cu aer si acoperite de o mucoasa identica cu cea care acopera fosele nazale. Ele se deschid în nas. Mentionam celulele etmoidale anterioare si posterioare, sinusurile sfenoidale, sinusul frontal si sinusurile maxilare. Tot în nas se deschide canalul prin care lacrimile trec din sacul lacrimal în nas.
Fosele nazale au rol în apararea de infectii a cailor respiratorii, în vorbire prin functia de cavitate de rezonanta si în declansarea unor reflexe. Organul mirosului este constituit din portiunea superioara a mucoasei, care este diferentiata ca organ receptor la excitantii chimici adusi de aer. Sinusurile au rol de cavitati de rezonanta în vorbire si rol în încalzirea si umidificarea aerului respirat.
Corpii straini în nas sunt de obicei unilaterali si mici, mai frecvernti la copii. Bolnavul prezinta o senzatie de înfundare a nasului, secretie nazala galbena-purulenta, uneori amestecata cu sânge. La examenul nasului se constata prezenta corpului strain care determina congestia si uneori ulcerarea mucoasei nazale, acoperita de secretii purulente. Tratamentul efectuat numai de medic consta în extragerea corpului strain cu pense si cârlige speciale, dupa o anestezie a mucoaseri nazale. În caz de esec, corpii straini sunt împinsi înapoi si culesi în cosuletul unui apasator de limba împins pâna în fundul gâtului.
Epistaxisul sau hemoragia nazala este de obicei de cauza locala, prin traumatisme (scarpinat, lovit) la nivelul petei vasculare de pe septul nazal (regiune bogata în vase). Cel de cauza generala se întâlnerste în bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala), emfizemul pulmonar, boli de ficat si rinichi, tumori ale gâtului, intoxicatii, boli infecto-contagioase, boli de sânge (leucemie). Tratamentul consta în masuri generale: linistirea bolnavului si a persoanelor emotive din jurul lui, deschiderea gulerului, slabirea centurii, asezarea bolnavului într-o pozitie potrivita (ridicat cu barbia în piept, sau culcat pe partea care sângereaza în caz de tendinta la lesin). Masurile locale pentru oprirea hemoragiei sunt: compresiunea petei vasculare efectuata cu degetul prin intermediul aripii nasului ce se poate face chiar de catre bolnav. Este utila aplicarea unui tampon de vata îmbibat în solutie de aspirina 10% (un comprimat de aspirina la o lingura de apa calduta) prin intermediul caruia se comprima pata vasculara, masura de obicei suficienta. În caz de esec, amânarea prezentarii la medic nu are nici o justificare.
Deviatia septului nazal este o afectiune în care peretele ce desparte cele doua fose nazale este deviat de la pozitia sa mediana prezentând, fie o creasta osoasa sau cartilaginoasa, fie o bombare anormala în una din fose, ducând la astuparea acesteia. Deformarea septului poate fi datorita unui traumatism sau unor vicii de dezvoltare a masivului facial, dar nu produce tulburari decât când este accentuata. Tratamentul este chirurgical, cu rezultate foarte bune.
Rinita acuta (coriza acuta) este o boala frecvent întâlnita în special primavara si toamna, fiind favorizata de starile de oboseala, subalimentatie, respirarea unui aer viciat cu gaze si pulberi toxice. Infectiile virotice si bacteriene la care se adauga actiunea nociva a frigului (exercitat în special asupra cefei si extremitatilor) sunt considerate factorul determinant. Boala începe cu senzatie de înfundare a nasului, usturime si uscaciune la nivelul nasului si gâtului, stranuturi dese însotite de secretie nazala
apoasa, abundenta, lacrimare, senzatie de înfundare a urechilor. În zilele urmatoare secretia devine galbena-purulenta, diminuând pâna la disparitie dupa o saptamâna. Ca semne generale, bolnavul prezinta dureri de cap, indispozitie, mici frisoane, stare subfebrila, lipsa poftei de mâncare, insomnie. Tratamentul la început consta în instilarea în
nas de Mentorin 6 – 8 picaturi de 3 ori pe zi, Rinofug 2 – 3 picaturi. Medicamentele antihistaminice (Romergan, Avil, Feniramin) dau rezultate bune. În perioada de stare se instileaza în nas substante antiseptice si vasoconstrictoare (Mentorin, Rinofug), se fac instilatii cu alcool mentolat 4% (1 lingurita la un litru de apa fierbinte; vaporii se aspira pe nas 10 minute prin intermediul unui cornet aplicat deasupra vasului cu medicament) repetat de 2 – 3 ori pe zi. Tratamentul medicamentos general consta în antitermice (aspirina, piramidon), vitamina C, calciu si bai calde la picioare. Concediul medical, atunci când este necesar, nu se utilizeaza pentru rezolvarea unor probleme gospodaresti personale, ci pentru odihna, cel mai bine repaus la pat....


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org