Referat - Paienjenii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1062
Etichete
paienjenii
Descarcari
506
Nota
6 / 10 - 3 voturi


/\ |_ | |\|
ARTROPODELE
Artropodele au luat nastere din viermii inelati anelizi, fapt dovedit de segmentarea corpului.
Cele mai vechi artropode au aparut în era paleozoica. Ele sunt reprezentate prin: trilobiti, forme înrudite cu crustaceii giganti (Euripterus), care atingeau dimensiuni de 1 –2 m, si insecte de asemenea foarte mari (30 cm), asemanatoare cu libelulele.
Artropodele reprezinta un grup foarte numeros de specii, al caror numar depaseste un milion. Ele se afla raspândite pe toata suprafata Pamântului, fiind întâlnite în toate mediile de viata.
Artropodele se caracterizeaza prin aceea ca au picioare articulare, adica formate din mai multe segmente, de unde si denumirea lor: arthron= articul, podos=picior.
Tegumentul secreta o substanta organica numita chitina, care formeaza la exteriorul corpului un schelet. Uneori chitina este impregnata cu carbonat de calciu, constituind astfel un învelis mai rezistent (crusta).
Corpul are o simetrie bilaterala, cu o segmentatie inegala, observându-se de cele mai multe ori trei parti distincte: cap, torace si abdomen.
În cavitatea generala gasim si aici un sistem lacunar, determinat, de asemenea de o retea de tesut conjunctiv (parenchim), în care se afla sângele (lichidul celomic).
Sistemul nervos este ganglionar, asemanator cu al viermilor inelati, iar organele de simt sunt destul de bine dezvoltate, fiind reprezentate prin ochi simpli (oceli), sau compusi, organe senzoriale tactile, olfactive si gustative.
Aparatul digestiv este reprezentat printr-un tub digestiv, ale carui segmente sunt adaptate naturii hranei, si prin glande anexe ale tubului digestiv.
Hrana este de natura vegetala sau animala, având diferentiat un aparat bucal, adecvat acesteia.
Respiratia este traheala, branhiala, pulmonara sau cutanee, depinzând de mediul de viata. Aceste formatiuni sunt de origine ectodermica. Traheele sunt niste tuburi foarte ramificate, care alcatuiesc un sistem traheal. În interiorul lor se afla un fir chitinos, spiralat care le tine deschise.
Este de retinut ca la artropodele traheate sângele nu îndeplineste si functia de transport al gazelor, astfel ca traheele au rolul sa conduca aerul încarcat cu oxigen pâna la intimitatea tesuturilor si sa ia de aici bioxidul de carbon, pentru a-l elimina.
Aparatul respirator este reprezentat printr-o inima tubulara sau poligonala (multicamerala), situata dorsal, si prin vase sanguine deschise, care sunt în legatura cu sistemul lacunar. Sângele este, în general, incolor, desi contine pigmenti respiratori, si se afla atât în organele aparatului circulator, cât si în lacune. Excretia se face prin nefridii modificate, în numar pereche, fiind astfel omogene cu organele de excretie ale viermilor inelati.
Înmultirea este sexuata. Sexele sunt separate, masculii deosebindu-se de femele prin unele caractere morfologice, observându-se astfel un dimorfism sexual. Trebuie retinut faptul ca unele artropode se înmultesc prin oua nefecundate, fenomen numit patogeneza.
În ceea ce priveste dezvoltarea larvei, aceasta se face de cele mai multe ori prin metamorfoza, însotita de mai multe napârliri.
Având în vedere anumite caractere morfologice, artropodele se împart în doua grupe: chelicerate, cu clasa arahnide, si antenate, cu clasele crustacee, miriapode si insecte.
Cheliceratele (clasa Arahnide)
Arahnide, este termenul folosit pentru scorpion, paianjen, paianjenul de câmp, molie, capusa si alte animale nevertebrate. Arahnidele sunt de obicei carnivore si terestre; fosilele sugereaza ca au fost printre primele animale care au trait pe Pamânt, poate de la începutul perioadei Devoniene, acum 400 de milioane de ani. Exista 60.000 de specii organizate în 11 ordine: molii si capuse, scorpioni fara coada, paianjeni, paianjeni de câmp, palpigrade, scorpioni falsi, ricinuleide, micro-scorpionii otravitori, scorpioni, paianjeni de soare si scorpioni otravitori.
Caracteristici
Corpul arahnidelor este împartit în doua parti:partea anterioara (prosoma) contine organele de simt, gura, dar nu are antene. Prima pereche de apendici (chelicerae) poate forma clesti, câte odata otravitori, iar cea de-a doua pereche (pedipalp) poate forma clesti, organe de simt sau picioare. Celelalt...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org