Referat - Plante Toxice Din Romania

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1385
Etichete
plante, toxice, din, romania
Descarcari
661
Nota
6 / 10 - 2 voturi

Scola Generala Nr. 4
Petrosani
Judetul Hunedoara
Profesor coordonator, Realizator,
Iuliana Marica Elevul Iacob Ovidiu
“ Cea mai frumoasa experienta
pe care o putem trai este aceea
a misterului.Ea se gaseste la o-
barsia artei si a stiintei adevara-
te.”
Einstein
Plantele care prin continutul lor in diverse substante produc oamenilor si animalelor imbolnaviri trecatoare sau mortale au fost denumite plante toxice sau otravitoare.
Pare interesant de subliniat faptul ca unele dintre speciile nocive sunt plante alimentare sau furajere.
La noi in tara exista numeroase informatii referitoa-re la plantele otravitoare, in tratate de medicina, articole de specialitate si chiar in popor.
Informatii asupra toxicitatii unor plante decorative, cultivate in jurul caselor, prin apartamente si in sere prezinta un interes deosebit pentru iubitorii de plante, farmacisti, bio-logi si piscicultori.
Stiinta care studiaza natura si proprietatile substan-telor toxice, actiunea lor asupra organismelor vii, metodelor de identificare si dozare a acestora si mijloacele de combatere a efectelor produse asupra organismelor, se numeste toxicolo-gie.
Notiunea de “otrava” , sinonima cu cea de “toxic” este cunoscuta din antichitate.Astfel, dupa Dioscorioles, cuvantul “toxic “ care era cunoscut la grecii antici deriva de la “toxon’ care inseamna arc si este in legatura cu practica
folosirii sagetilor otravite Plinius Secundus credea ca termenul “toxicus” provine de la “Taxus” –planta ierboasa ale carei seminte erau folosite la otravirea sagetilor.
Alti autori cosidera ca la originea termenului “toxic” a stat cuvantul egiptean “tako” care inseamna distrugere, moarte.
In limba romana sinonimul cuvantului “toxic” este cuvantul “otrava” care deriva din verbul slavon “otraviti” si inseamna “a amari”,”a produce mahnire”.
Se stie ca numeroase substante, in doze mici, au o actiune toxica si chiar mortala.
Descrierea plantelor otravitoare si a
substantelor toxice continute
ALGE
Mediul acvatic este locul a numeroase accidente toxice, imputabile unor specii de alge, care pot emi-te, in exterior,toxine foarte variate.
Algele albastre sunt plante mici, unicelulare, cu celule izolate sau reunite in colonii de forme varia-te.Din cele peste 2000 de specii incluse in aceasta grupa unele s-au dovedit a fi otravitoare.Astfel
Microcystis aeruginosa secreta o substan-ta toxica, care provoaca convulsii, paralizii si chiar moartea diferitelor animale. Oamenii se pot intoxi-ca daca mananca scoici si alte animale care se hra-nesc cu aceste alge albastre, prin contact cu ape ce prezinta fenomenul de “inflorire” cu alge albastre, sau daca beau asemenea ape.
Cazuri de otravire cu asemenea alge s-au inre-gistrat la bovine, cabaline, porcine si pasari, in spe-cial la rate.
Simptome-dupa una sau doua ore de la ingera-rea toxinei, atat la om cat si la animale, apar cram-pe, dificultati de respiratie si in cazuri grave survi-ne moartea .Unele victime prezinta convulsii si pa-ralizii. In alte cazuri sunt tipice crizele de ficat.
CIUPERCI
Amanita muscaria - palaria sarpelui- se recunoaste prin palaria carnoasa, umeda sau putin vascoasa , incretita pe margini si acoperita cu solzi albi, moi , grosi, dispusi concentric.Creste prin lu-minisurile padurilor de conifere si foioase din mai pana in noiembrie.
Consumarea acestei ciuperci provoaca asa-nu-mitul sindrom muscarian caracterizat prin tulburari gastrointestinale urmate de tulburari nervoase.Ast-fel dupa 1-3 ore dupa ingestie se instaleaza tulbu-rari gastrice si intestinale sub forma de vomismen-te care usureaza eliminarea unei parti din ciuperca toxica ingerata.
Apoi apar tulburari de echilibru, ca in starea de ebrietate, insotite de fenomene de excitatie motrica, delir, extaz, agitatie extrema.Persoana intoxicata nu mai recunoaste anturajul sau, prezinta acese violen-te de furie sau de veselie insotite de crize de ras si dans.In cursul acestui delir muscarian subiectul in-constient face uneori dezvaluiri senzationale.Dupa cateva ore de “betie” se calmeaza, intra intr-o stare de toropeala si adoarme complet epuizat.Intoxicati-ile cu aceasta ciuperca nu sunt mortale.(anexa 1)
Amanita pantherina sau buretele pestrit creste in padurile de foioase si de conifere din iu...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org