Referat - Poliomelita

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1807
Etichete
poliomelita
Descarcari
608
Nota
10 / 10 - 2 voturi

Cuprins :
Ce este poliomielita ?
Cum se transmite infectia cu virusul poliomielitei?
Care sunt simptomele poliomielitei ?
forme de poliomelita
Care este tratamentul în poliomielita ?
Ce trebuie facut pentru a preveni îmbolnavirea ?
Ce este poliomielita?
Poliomielita este o boalã infecto-contagioasã sistemicã ce afecteazã primordial sistemul nervos central si determinã uneori paralizii. Frecventa manifestãrilor severe este de 1 caz de paralizie la 200 de infectii subclinice
E cauzata de trei tipuri de poliovirusuri. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul ca distruge sistemul nervos, cauzînd paralizie. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate cu acest virus nu au simptome, iar la ceilalti acestea sunt foarte slabe. Boala apare datorita infectiei cu virusul poliomielitei.
Cum se transmite infectia cu virusul poliomielitei?
Transmiterea poliovirusului survine cel mai adesea prin traseul oral-anal, datorita neglijarii spalarii mîinilor sau consumului de apa si mîncare contaminata.Persoanele infectate pot sa continua excretii cu virusi timp de cîteva saptamîni. Perioada de incubatie este de 7 -14 zile.
Care sunt simptomele poliomielitei ?
Majoritatea persoanelor (90-95%) nu au deloc simptome. Poliomielita prezinta o evolutie usoara si scurta a bolii si are urmatoarele simptome: - febra (peste 39,50C)
- o stare generala proasta - lipsa poftei de mîncare
- constipatie - voma
- dureri abdominale - dureri în gît
¤ forme de poliomelita
Poliomielita nonparalitica.Simptomele ei sînt aceleasi ca ale poliomielitei abortive, dar durerile de cap, voma poate fi mai accentuata. De asemenea, individul se poate simti rau cîteva zile, dupa care starea lui pare ca se îmbunatateste, pentru ca apoi sa se simta rau iarasi si sa aiba urmatoarele simptome:
* dureri ale muschilor gîtului, coloanei, bratelor si ale picioarelor * întepeneala la ceafa si de-a lungul coloanei vertebrale.
Poliomielita paralitica. Simptomele sale sunt aceleasi cu cele ale poliomielitei nonparalitice si abortive, cu diferenta ca mai pot interveni urmatoarele: * constipatie severa * tuse slaba * epuizarea muschilor * piele înrosita sau patata * respiratie ingreunata * voce ragusita * dificultati la înghitire * paralizia vezicii urinare * paralizia muschilor * slabirea tuturor muschilor.
Care este tratamentul poliomielitei ? Poliomielita se poate preveni, dar nu exista vindecare pentru persoanele infectate. Prin tratament simptomele pot fi ameliorate, iar starea îmbunatatita. Se recomanda:
- odihna la pat pâna când scade febra - dieta adecvata - exercitiu fizic minim - aplicarea de surse de caldura pentru durerile musculare.
Ce trebuie facut pentru a preveni îmbolnavirea ?
- igiena (spalarea mâinilor) - imunizare împotriva virusului, prin vaccinare
Exista 2 versiuni ale vaccinului poliomielitic care poate fi administrat. Poliovaccinul Inactivat (IPV) se administreaza prin injectii.Administrarea acestuia nu cauzeaza poliomielita si poate fi folosit de indivizii care au sistemul imun slabit. Poliovaccinul Oral (OPV) se administreaza pe gura.

...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org