Referat - Sifilisul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1675
Etichete
sifilisul
Descarcari
765
Nota
10 / 10 - 1 vot

SIFILISUL
Agentul responsabil si epidemiologie:
Treponema pallidum (treponema palida) este raspunzatoare pentru sifilis. Este vorba de o bacterie din familia Spirochetelor, numite astfel din cauza aspectului spiralat (ca un arc). în ciuda existentei unui tratament foarte eficace, sifilisul nu a disparut. în anii 80, Statele Unite si Europa au cunoscut chiar o recrudescenta spectaculoasa a numarului de cazuri.
Transmitere:
Sexuala. Bolnavul este contagios mai ales la inceputul bolii.
Sangvina. Transmiterea prîn transfuzii a disparut astazi în tarile în care singele este testat.
De la mama la fat.
Manifestari si evolutie a bolii netratate:
Sifilisul netratat evolueaza în patru faze, pe durata mai multor ani. Astazi, boala ar trebui tratata înca de la prima manifestare, în stadiul primei leziuni.
1. Sifilis recent
Prima manifestare a sifilisului este sancrul, o leziune, localizata la locul contaminarii (în general, organele genitale, dar si anusul si gitul, daca contaminarea s-a produs pe aceste cai). Nu este dureros. Un ganglion în zona inghinala apare rapid. Acest sancru trece adesea neobservat, în special la femeie, ceea ce face depistarea si prevenirea dificile. Sancrul dispare spontan, fora nici un tratament, dupa câteva saptamini, dar boala continua sa evolueze. Vor aparea alte manifestari, care vor constitui sifilisul secundar.
2. Sifilis secundar
La circa 2 luni dupa disparitia sancrului se dezvolta sifilisul secundar, care poate dura 2-3 ani, cu aparitia unor leziuni cutanate (rozeole, sifilide) si de leziuni ale organelor interne. Aceste leziuni vor disparea si ele treptat, iar boala va intra în faza sa de latenta.
3. Sifilis latent
Atunci când leziunile secundare dispar, sifilisul intra intr-o faza de latenta. Simptomele dispar spontan, bolnavul are o infatisare cu totul normala si nu se plinge de nimic, dar boala continua.
4. Sifilis tardiv complicat
Aceasta forma tardiva se observa dupa 5-20 de ani de evolutie. Microbul ramas în organism lezeaza grav unele organe, ducând la paralizii, atingeri osoase si ale vaselor sangvine, care pot duce la moartea bolnavului. Aceasta forma, frecventa înainte de descoperirea penicilinei, devine acum, din fericire, una rara.
Diagnostic:
Direct în stadiul de sancru, Treponema palida poate fi descoperit printr-un examen direct. Se întinde produsul de grataj al sancrului pe o lamela de sticla si se observa microbul la microscopul cu fond negru. Aceasta prelevare poate fi facuta din leziunile cutanate din faza secundara.
Serologic. Anticorpii la treponema nu apar în sânge decât la 5 pâna la 7 zile de la debutul sancrului.
Numai în acest moment examenul singelui (serologia) devine pozitiv. Rezultatul unui examen facut mai devreme de o saptamina nu este concludent. În stadiul de sifilis latent, boala este inaparenta si doar examenul sangvîn (serologia), practicat cu titlu de depistare sistematica, permite diagnosticarea bolii. În stadiul complicat, boala este diagnosticata pe baza manifestarilor (nervoase, vasculare, articulare) si prîn examen sangvin.
Tratament: Sifilisul precoce se vindeca rapid, prîn câteva injectii cu penicilina. în caz de alergie, alte antibiotice sunt eficiente. Vindecarea trebuie verificata printr-o priza de singe la 3 saptamini de la incheierea tratamentului. Prîn utilizarea antibioticelor cu o buna difuzie la fat, tratarea unei femei cu sifilis si insarcinate permite si tratarea copilului sau în acelasi timp.
Sifilisul vindecat nu confera imunitate; boala poate fi luata din nou. De asemenea, trebuie asigurat tratamentul partenerului/partenerilor. În stadiul complicat, chiar daca este tratata infectia, pot persista leziuni ireversibile ale sistemului nervos sau ale altor organe. Sifilisul poate fi revelat de semne cutanate.
...


  • Referate asemanatoare

    • SIFILISUL

      SIFILISUL Sunt boli care se transmit prin contact sezual,aproape in toate cazurile.OMS a stabilit ...VEZI REFERAT

    • SIFILISUL

      SIFILISUL Sifilisul este o boala cu complicatii foarte grave,mergand pana la moarte.In trecut a fac ...VEZI REFERAT

    • Sifilisul

      SIFILISUL Sifilisul (luesul) este cea mai grava boala venerica. De-a lungul a patru secole de la a ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org