Referat - SIFILISUL

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1345
Etichete
sifilisul
Descarcari
706
Nota
10 / 10 - 1 vot


SIFILISUL
Sunt boli care se transmit prin contact sezual,aproape in toate cazurile.OMS a stabilit,inca din anul 1965,ca acestea sa fie denumite : boli transmisibile pe cale sexuala ,terminologie adoptata in tara noastra abia in 1979.
SIFILISUL (luesul)este o boala infectioasa,contagioasa,cu evolutie cronica,intermitenta,data de un microorganism :Spirocheta pallida (Treponema paladdium).Este transmisa pe cale genitala,foarte rar pe alte cai,si poate afecta orice tesut sau organ.
In cele trei faze ale sale (primara,secundara si tertiara)poate simula alte boli,motiv pentru care i se mai spune „marele imitator” sau „maimuta tuturor bolilor”.
SIFILISUL PRIMAR reprezinta perioada de invazie,care incepe la contactul infectant si poate trece neobservata.Uneori se constata,din anamneza,un contact cu 1-8 saptamani inainte,cu o persoana bolnava.Le- ziunea tipica este reprezentata prin sancrul de la portile de intrare,cel mai frecvent penisul,labiile sau colul uterin.
Incubatia dureaza in medie 21 de zile,diferentele in plus sau in minus depinzand de mai multi factori.Sancrul incepe cu o mica eroziune, care se transforma rapid intr-o ulceratie superficiala,nedureroasa.Este insotit de hipertrofia ganglionilor limfatici regionali,aparand de consis- tenta renitenta,izolati,nedurerosi,mobili.Infectia secundara a sancrului nu este rara si acest lucru poate provoca dureri.De obicei,sancrul se vindeca fara nici un tratament,dar se poate forma si o cicatrice,mai ales cand se produc suprainfectii secundare.
Reactiile serologice pentru sifilis sunt de obicei pozitive la 2-3 saptamani dupa aparitia leziunii primare;sunt mai ales semnificative titrurile crescande in timp deoarece o reactie serologica pozitiva pentru sifilis poate fi datorata unei infectii anterioare.
Diagnosticul diferential al sancrului sifilitic(sifilom primar)se face cu sancrul moale,herpesul genital,balanita eroziva circinata,ero – ziuni posttraumatice,neoplasm.Orice leziune a organelor genitale externe trebuie considerata ca o leziune posibila de sifilis primar.
= 2 =
SIFILISUL SECUNDAR reprezinta perioada de diseminare; apare la 7 – 10 saptamani dupa contactul infectant si la 2-3 saptamani de la aparitia sifilomului primar,o data cu trecerea treponemelor din ganglioni(unde numarul lor este foarte mare)in circulatie.Urmeaza o a doua”incubatie”,pana la aparitia primelor leziuni cutanate,care survin dupa circa 45 de zile de la aparitia sifilomului si la 60-70 zile de la contactul infectant.
Se manifesta adesea prin tulbulari generale,cu febra si limfade- nopatie generalizata.Aproape orice tesut din organism poate fi,in mod trecator,prins si lezat;totusi,cele mai frecvente vor fi leziunile tegu – mentelor si mucoaselor.Leziunile de pe tegumente sunt elemente ma- culoase,papuloase,pustuloase sau foliculare nepruriginoase(sau com- binatii intre aceste tipuri),desi cea mai frecventa este eruptia maculo-
-papuloasa (rozeola sifilitica)sau sifilidele eritematoase.De obicei,ele- mentele eruptive,de pe tegumente sunt generalizate,dar mai vizibile pe flancuri;aparitia lor pe palme si pe talpi este suspecta de sifilis, deoarece aceste regiuni sunt mai putin atinse de alte eruptii.
Leziunile mucoaselor sunt variabile: de la ulcere si papule ale buzelor,gurii,gatului,organelor genitale externe si anusului,pana la o rosata difuza a faringelui,laringelui(voce nezonata).
Dupa aspect si locarizare au fost descrise mai multe tipuri de sifilide: erozive,papuloase,papulo-erozive,hipertrofice,psoriaziforme, seboraice,fisurate,acneiforme,ulceroase,pigmentare.Dar aceste aspecte intereseaza mai mult pe specialistii in problema.O remarca se impune pentru sifilidele papuloase,care se acopera de o scuama,ce se dezlipeste in partea centrala,ramanand numai la periferie,sub forma unui guleras epidermic(gulerasul Biett).
In aceasta perioada,atat leziunile tegumentelor,cat si cele ale mucoaselor sunt foarte contagioase.Se pot produce:invazie si inflama- tie meningiana,hepatica,renala,osoasa si articulara,care pot fi urmate de paralizii ale nervilor cranieni,icter,sindrom nefrotic si periostita.
= 3 =
Se mai pot produce alopecie(„in luminisi”),retinita si iridociclita,lezi- uni ungheale si periostita craniana.S-a observat si o miocardita treca- toare,manifestata prin modificari temporare ale ECG.
SIFILISUL RECIDIVANT.Dupa un tratament insuficient sau incorect,sifilisul secundar poate recidiva(la 3-9 luni dupa trata – ...


  • Referate asemanatoare

    • Sifilisul

      SIFILISUL Agentul responsabil si epidemiologie: Treponema pallidum (treponema palida) este raspunza ...VEZI REFERAT

    • SIFILISUL

      SIFILISUL Sifilisul este o boala cu complicatii foarte grave,mergand pana la moarte.In trecut a fac ...VEZI REFERAT

    • Sifilisul

      SIFILISUL Sifilisul (luesul) este cea mai grava boala venerica. De-a lungul a patru secole de la a ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org