Referat - Sistemul Locomotor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2397
Etichete
sistemul, locomotor
Descarcari
688
Nota
9 / 10 - 1 vot

GANNAM NASIM
Clasa XI A
Sistemul locomotor
Reumatismul degenerativ (artroza)
Se caracterizeaza prin procese de degenerescenta ale articulatiei, incepand cu modificarile cartilajul articular.
Localizarile mai frecvente sunt la genunchi (gonartroza), la sold (coxartroza), la sira spinarii (spondiloza).
1. Gonartroza – dezvoltata pe baza endocrina sau metabolica (obezitate, guta), ea apare in urma unor traumatisme sau tulburari statice sau a unor tulburari vasculare. Durerile au un caracter foarte persistent, cu agravare la mers si ameliorare in repaus. Examenul radiologic evidentiaza ingustarea articulatiei, condensari marginale, osteoporoze, corpi liberi in articulatie, care provin in urma unor calcificari.
Tratamentul bolii consta in repaus. Se administreaza calmante, unguente, infiltatii cu novocaina sau hidrocortizon, se folosesc: tratament balneo-fizical, cultura fizica medicala, proceduri de hidro- si termoterapie, electroterapie, tratament in statiuni balneare cu ape sarate, sulfuroase sau cu namol, gimnastica medicala.
2. Coxartroza – cauzele afectiunii sunt conditii predispozante locale (malformatiile soldului, subluxatiile, coxa plana). Simptomele de inceput sunt durerea la mers si jena functionala.
Tratamentul consta in repaus, menajarea articulatiilor si bolnavii pot beneficia de aspirina, vitamina D, calciu, iod, sulf, infiltratii cu novocaina si hidrocortizon precum si de fizioterapie (ultrascurte, microunde, ultrasunete, bai de lumina). Pot fi de folos impachetarile cu parafina, namol, bai de nisip.
Tratamentul ortopedic si chirurgical are indicatii acolo unde se semnaleaza o impotenta functionala progresiva.
3. Spondiloza – dupa segmentul afectat al coloanei vertebrale poate fi cervicala, dorsala sau lombara. Caracteristica ei e modificarea anatomica a vertebrelor cu aparitia unor excrescente osoase denumite osteofiti, care au forma unor ciocuri de papagal. Suferintele apar atunci cand boala provoaca tulburari sau reduceri ale functiei coloanei. Durerile iradiaza pe traiectul nervilor radiculari, care ies din maduva spinarii. La coloana cervicala durerile vor iradia spre umeri si membrul superior, la torace, durerile pot lua
-2-
forma nevralgiilor intercostale, iar la lombe pe cea a nevralgiilor lombare, sacrate si mai ales sciatice.
Spondilozele se recunosc mai ales pe baza simptomatologiei dureroase si a examenului radiologic. Este necesar sa se cerceteze viteza de sedimentare
ca examen de laborator pentru a se putea exclude eventualele elemente inflamatoare sau pentru a putea determina stari infectioase ca tuberculoza si luesul.
Profilaxia artrozei
Masurile profilactice in artroze constau in tratamentul tulburarilor endocrine si al bolilor de nutritie concomitente (obezitate, diabet), in primul rand printr-un regim dietetic care sa evite cresterea in greutate. O data produsa artroza trebuie evitata agravarea procesului de uzura cartilaginoasa, prin evitarea eforturilor si a microtraumatismelor in articulatia respectiva. Indepartarea focarelor de infectie bucale, digestive, respiratorii va putea face sa se evite complicarea procesului prin fenomenele inflamatoare care pot aparea, deoarece artroza progreseaza mai ales prin crize de artrita-artroza,
Necesitatea organizarii unei profilaxii antireumatismale a fost recunoscuta atat pe plan international, cat si in tara noastra, unde s-a organizat o retea de depistare si tratament al afectiunilor reumatismale.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org