Referat - Sistemul Nervos2

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1999
Etichete
sistemul, nervos2
Descarcari
618
Nota
9 / 10 - 1 vot


Sistemul nervos ne controleaza activitatea de la o miscare la alta ,totul, fara exceptie. Sistemul nervos este cea mai complexa si cea mai importanta retea de control si de distributie a informatiilor.
Fara sistem nervos nu exista auz si vedere. Nu este durere si bucurie, dar nu sunt nici miscari coordonate, ar fi de neînchipuit reglarea unor functii fiziologice ca digestia sau respiratia fara sa mai vorbim despre importanta memoriei si a luarii de decizii, despre sentimente, afectivitate, gândire si vorbire.
Partile sistemului nervos:
Elementele de baza sunt celulele nervoase, numite neuroni, în numar de mai multe milioane, care împânzesc tot organismul uman asemanator unor conductori dintr-un aparat electric complicat. Rolul lor este de a primi informatii dintr-un anumit punct al organismului si de a transfera aceste informatii altor celule nervoase care sa declanseze o anumita reactie, de exemplu contractia anumitor grupuri musculare.
Celulele nervoase sunt sensibile la stimulii exteriori: leziuni mecanice, infectii, presiune, modificarea chimica a mediului înconjurator sau lipsa de oxigen, toti acesti factori le pot deteriora. Deteriorarea celulei nervoase poate avea consecinte grave, deoarece celulele distruse nu se refac niciodata. Sis- temul nervos are doua parti importante, cu efecte reciproce: sistemul nervos central , care cuprinde creierul si maduva spinarii si sistemul nervos periferic, ce cuprinde totul în afara de tesutul nervos din sistemul central.
Sistemul periferic are doua componente importante: sistemul nervos somatic si cel vegetativ.
O sarcina importanta a sistemului nervos somatic este adunarea informatiilor de la organele de simt si transmiterea lor la sistemul nervos central, a doua sarcina este transmiterea impulsurilor primite de la siatemul nervos central la muschii scheletici, producând astfel miscarile comandate.
Constient sau inconstient:
Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor cum ar fi inima, stomacul, rinichii si pancreasul. Sistemul nervos somatic are are doua componente importante: sistemul senzorial si cel motor. Informatiile venite din mediul exterior sunt culese de organele de simt. Durerea, impulsurile tactile, temperatura pielii sunt receptionate prin celule receptoare. Din acesti receptori impulsurile rezultate în urma excitatiei ajung prin fibrele nervoase senzitive în sistemul nervos central. Informatiile despre mediul exterior sunt adunate si transmise prin siruri de semnale, compuse din milioanele de impulsuri pe minut, spre sistemul nervos central.
În timp ce nervii senzitivi transporta în sistemul nervos central impulsurile venite din organele de simt, nervii motori transmit comenzile sistemului nervos central spre muschi si în organele motoare.
Cea mai mare parte din drumul strabatut de impulsuri se face prin nervii senzitivi si cei motori, dar nici nervii senzitivi si nici cei motori nu sunt formati numai din fibre nervoase. Fiecare celula nervoasa are si un corp celular din care pornesc numeroase prelungiri. Fibrele motorii si senzitive ale sistemului nervos periferic sunt formate din cele mai lungi prelungiri ale celulelor. Celulele fibrelor senzitive sunt în imediata apropriere a creierului si a maduvei spinarii, în timp ce celulele fibrelor motoare se gasesc chiar si în maduva spinarii.
Manuchiul de fibre motorii si senzitive ce înpânzesc un organ sau teritoriu bine determinat alcatuiesc nervii. Diferitele organe si diferitele zone sunt „deservite” de nervi diferiti. Din sistemul nervos central pornesc în total 43 de perechi de nervi: 12 perechi de nervi cranieni din creier si 31 de perechi de nervi din partile laterale ale maduvei spinarii.
Nervii cranieni inerveaza în primul rând oraganele de simt si muschii capului, unul dintre ei fiind foarte important, nervul vag, care ajunge si la apara-tul digestiv , la inima si la branhii. Nervii cranieni, de exemplu nervul optic, sunt formati din fibre senzitive.
Deci sistemul nervos periferic transmite informatiile de la organele de simt la sistemul nervos central, si comenzi ale acestuia spre muschii si glande. În analiza impulsurilor organelor de simt, respectiv în initierea impulsurilor motorii nu are nici un rol, acestea fiind sarcina sistemului nervos central.
Sistemul nervos central:
Creierul si maduva spinarii formeaza „procesorul central” al sistemului nervos. Acesta primeste din organele de simt si din receptori impulsurile sosite prin nervii senzitivi, le filtreaza si le analizeaza , apoi prin nervii motori transmite concluzii, obligâ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org