Referat - SISTEMUL Nervos

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1744
Etichete
sistemul, nervos
Descarcari
773
Nota
9 / 10 - 1 vot

SISTEMUL NERVOS
SISTEMUL nervos in seria animala
Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organelle efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.
Sistemul nervos la nevertebrate:
La spongieri sistemul nervos lipseste , dar in peretele capului se gasesc cellule nervoase slab conectate intre ele prin prelungirile lor. La hidra apare primul arc reflex prin care celulele nervoase sunt conectate cu celulele sensitive si cu celulele mioepiteliale. Tot dintre celenterate la medusa intalnim un inceput de concentrare a celulelor nervoase sub forma unor inele dispuse pe marginea umbrelei.
La viemi, la platelminti,- intalnim system nervos de tip cefalo-coordonal. Este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi situati dorsal in regiunea anterioara a corpului. De la ganglioni cerebroizi pornesc in regiunea posterioara a corpului doua cordoane nervoase longitudinale.
La anelide intalnim sis nerv de tip scalariform . acesta este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi sit in reg anterioara a corpului , la cap, ce se unesc printr-un inel periesofagian cu lantul ganglionar scalariform . In fiecare segment al corpului se gasesc cate o pereche de ganglioni . Acesti ganglioni sunt uniti intre ei prin comisuri, iar toate perechile de ganglioni sunt legati intre ele prin connective.
LA moluste: intalnim o tendinta de concentrare si cefalizare a sistemului nervos si anule :
La gasteropode sis nerv este rep de 4 perechi de ganglioni :
1 cerebroizi
2 pediosi
3 pleurali
4 viscerali
La cefalopode intalnim o concentrare a ganglionilor intr-o masa ganglionara ce este inconjurata de o cutie craniana cartilaginoasa. Dintre moluste numai speciile primitive (nautilus ) mai prezinta un sis nerv de tip scalariform .
La artropode: la crustacei sis nerv este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi uniti printr-un inel periesofagian de un lant ganglionar subesofagian ce este format din 6 perechi de ganglioni toracali si 5 perechi de ganglioni abdominali.
La arahnide intalnim un sis nerv asemanator cu cel de la crustacei, dar la unele apecii se observa o comasare a ganglionilor.
La insecte intalnim un sis nerv mai specializat in sensul ca ganglinii cerebroizi provin din fuzionarea a 3 perechi de ganglioni iar la unele specii se comaseaza si ultimele perechi de ganglioni abdominali.
La echinoderme: intalnim un sis nerv mai simplificat datorita vietii sedentare si slabei dezvoltare a organelor de simt.
La stomocordate: sis nerv ne arata legatura cu sis nervos de la cordate.
SISTEMUL NERVOS LA VERTEBRATE
La vertebrate sistemul nervos este format din encefal si maduva spinarii.
Originea si dezvoltarea sis nerv. :
Sis nerv din ectoderm. Celulele ectodermului se divid si formeaza placa neurala . aceasta se invagineaza si formeaza santul neural prevazut cu 2 margini sau refrangeri numite creste pleurale. Ele se unesc si formeaza tubul neural. El se inchide la cele doua capete iar portiunea anterioara este mai dilatata fiind prevazuta cu o vezicula cerebrala. Ea intr-o prima etapa se segmenteaza in 3 vezicule si anume : prozencefal, mezencefal, romencefal.
In etapa urmatoare vezicula anterioara sau prozencefalul si vezicula posterioara sau romencefalul se vor segmenta si ele in doua vezicule in final formandu-se 5 vezicule din prozencefal se va forma telencefalul si diencefalul si din romencefal se va forma metencefalul si mielencefalul.
Din restul tubului neural se va forma maduva spinarii.
SISTEMUL NERVOS LA VERTEBRATE
La toate vertebratele, encefalul este format din 5 vezicule:
telencefal sau creierul anterior
diencefal sau creierul intermediar
mezencefal sau creierul mijlociu
metencefal sau creierul posterior sau cerebelul
mieencefal sau bulbul rahidian.
La ciclostomi: sis nerv este rep de 5 vezicule dispuse in acelasi plan . Encefalul are legaturi scurte cu maduva spinarii , iar nervii senzitivi si motorii sunt separati , toate acestea rep caractere de primitivitate ale sis nerv de la ciclostomi . Totusi SN este format din elem ce se intalnesc si la celalalte vertebrate.
La pesti: encefalul este mic si nu umple intreaga cutie craniana. La pestii cartilaginosi encefalul este rep de 2 emisfere cerebrale separate prin santul interemisferic slab evidentiat. La pestii ososi telencefalul este rep aproape exclusiv de corp...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org