Referat - Tuberculoza la animalele domestice

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
347
Etichete
tuberculoza, animalele, domestice
Descarcari
200
Nota
0 / 10 - 0 voturi















TUBERCULOZA
LA
ANIMALELE DOMESTICE

















Cuprins


Cap. I Despre tuberculoza – istoric
Cap. II - raspindire
importanta economica si social – sanitara
etiologie
morfologie
patogenitatea
caracter epizootologic – surse de infectie
mod de contaminare si patrundere in organism
simptomatologie
modoficari anatomo patologice
diagnostic :
diagnostic anatomo patologic
diagnostic serologic
citodiagnostic
diagnostic alergic
pronostic
tratament
profilaxie :
imunoprofilaxia
chimioprofilaxia
profilaxia nespecifica
combatere


















Tuberculoza
(tuberculosis)





Istoric




Tuberculoza este una dintre cele mai vechi si mai grave boli ale omului si animalelor. Probabil ca ea a existat la om inca de cind acesta a inceput sa traiasca in grupa sociale compacte , iar la animale , de cind au fost domesticite si silite sa traiasca si sa munceasca alaturi de om. In literatura antica se gasesc numeroase date asupra tuberculozei umane. Cercetarile facute asupra mumiilor egiptene au evidentiat la acestea numeroase leziuni de tip bacilar. Au fost identificate asemenea leziuni si la un schelet din epoca de piatra , constatari ce demonstraza ravagiile pe care le facea tuberculoza inca din cele mai vechi timpuri. Hippocrat cunostea ftizia la om pe care o descria ca o boala legata de ulceratii ale plamanului , avind ca manifestari principale febra , tuse , junghiul , expectoratia si cahexia.
Tuberculoza animalelor este secundata mult mai tarziu sub denumirea „boala perlata a bovinelor” , fara sa se cunoasca insa natura acesteia. In 1882 KOCH , descopera agentul etiologic al bolii , iar in 1890 prepara tuberculina , initial cu scop terapeutic.
Cercetarile din ultimile decenii sau axat mai mult pe imbunatatirea metodelor de diagnostic si de lupta anti-tuberculoza in vederea eradicari boli.











Tuberculoza




Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa intilnita la toate speciile de animale domestice si pasari cu caracter sporadico-enzootic si e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org