Referat - Tuberculoza

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
tuberculoza
Descarcari
312
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TUBERCULOZA
1. DEFINITIE
Tuberculoza este o infectie cronica, recurenta, care afecteaza mai frecvent plamânul.
Stadiile evolutive sunt:
infectie primara,
infectie latenta,
infectie recrudescenta.
Dupa infectia primara, la vârful plamânului ramân cicatrici nodulare sau calcificari si/sau adenopatie hilara reziduala calcificata. Din aceste sedii TBC se poate activa la orice vârsta producând localizari pulmonare sau în alte organe (rinichi, ganglioni limfatici, oase lungi, vertebre). Frecvent activarea survine la1-2 ani de la infectia initiala sau este favorizata de boli si tratamente imunodepresoare, silicoza, etilism, stress.
2. ETIOLOGIE
Mycobacterium tuberculosis si mai rar Mycobacterium bovis, bacili din genul Mycobacterium;
Rezista o perioada lunga de timp în aer si în praful din încaperi, mai ales în conditii de uscaciune;
Actiunea directa a soarelui îi omoara în 24-30 h; prin fierberea laptelui sunt distrusi în 5 minute, la 1000C; fenolul 2% omoara bacilii din sputa în 24h.
3. MANIFESTARILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC
Boala are raspândire universala, cu evolutie endemica, morbiditatea fiind în crestere,în ultimii ani; incidenta la 100.000 locuitori a ajuns de la valori de 50-60, în anii 80, la valori de peste 100 de cazuri, în 1995-1998. Morbiditatea predomina în mediul urban si la sexul masculin.
4. DIAGNOSTIC POZITIV
4.1. DIAGNOSTIC CLINIC
Tuberculoza pulmonara
Tuberculoza pulmonara apare mai ales prin reactivarea focarelor nodulare din apexul pulmonar, de unde se raspândeste pe cale bronsica si mai rar prin receptarea unei noi infectii. Simptomatologia este stearsa, chiar absenta. Tusea este prezenta, dar intermitenta, usor de atribuit unei viroze sau fumatului. La început expectoratia este redusa, mucoasa, de culoare galbena sau verzuie, mai ales matinala. Pe masura ce boala progreseaza tusea devine mai persistenta si expectoratia mai abundenta.
În fazele initiale, dispneea apare în cazul unui pneumotorax sau a unei pleurezii, iar în fazele tardive este depe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org