Referat - Cerneluri invizibile

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
418
Etichete
cerneluri, invizibile
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Cerneluri invizibile
O categorie complet opusa de cerneluri sunt cernelurile invizibile, asa numite “cerneluri simpatice ”, care dupa ce s-a scris cu ele, nu se vad dar se coloreaza printr-o metoda oarecare, atunci când este necesara citi-rea textului scris cu acestea. Metoda de colorare poate fi termica (încalzi-rea hârtiei) sau chimica (impregnarea hârtiei cu o solutie, prin pulveriza-rea sau supunerea hârtiei actiunii unui gaz, cum este amoniacul sau acidul clorhidric).
Substantele organice, cum este zaharul, daca se scrie cu o solutie apoasa a lor pe o hârtie oarecare, textul nu se va vedea. În momentul în care hârtia este încalzita, scrisul va aparea datorita carbonizarii acestora (în cazul zaharului, datorita caramelizarii lui).
Solutia apoasa de clorura de fier (III), dupa ce s-a scris cu ea nu lasa nici o urma pe hârtie. Pentru a se putea citi textul, foaia se va pulveriza cu o solu-tie apoasa de tiocianat (cunoscut si sub numele de sulcianat sau rodanat ) de sodiu sau potasiu. În urma unei reactii spe-cifice a cationului feric cu anionul de tocianat, textul scris se va colora în rosu.
Solutia de acenat de plumb (IV) 3% este incolora, iar când se scrie cu ea pe hârtie nu lasa nici o urma. Daca însasi hârtia pe care s-a scris textul cu aceasta solutie se pulverizeaza cu o solutie de sulfu-ra de sodiu, va aparea o coloratie neagra, datorita formarii sulfurii de plumb.
O solutie de clorula de colbat 10% nu lasa nici o urma pe hârtie. Daca însa hârtia este apropiata de o flacara, scrisul va aparea în al-bastru, culoare ce va dispare odata cu racirea. Aceasta culoare se datoreste formarii sarii anhidre, la cald, de culoare albastram, res-pectiv a sarii hidrate, de culoare roz.

Ampremente invizibile:
Pe locuri unde se presupune existenta unor amprente digitale, se presara cristale de iod elementar si se acopera cu o sticla de ceas. Dupa câteva ore amprentele apar colorate în maroniu.





Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org