Referat - Zacamintele minerale

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
345
Etichete
zacamintele, minerale
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ZACAMINTELE MINERALE

Scoarta terestra este alcatuita din pitre, unele vechi de 3.9 miliarde de ani, altele de sute sau zeci de milioane de ani, ori mai noi. Multe dintre ele sunt iesite din adancurile pamantului sub forma de lave si apoi incremenite. Unele au fost – in parte – dezagregate si transportate in special de ape si apoi depuse, sub forma de sedimente, in adancurile marilor si oceanelor, de unde, dupa consolidare, au fost supuse unor forte tectonice si apoi au fost aduse la suprafata pamantului sub forma de argile, grsii si conglomerate, asa cum se pot observa astazi in muntii Bucegi, Ceahlau, etc.
Ce poate fi mai banal, mai nebagat in seama, decat piatra si cu toate acestea intreaga noastra viata se desfasoara pe o temelie solida de piatra. Cu ea ne construim locuintele si nu de azi, ci de cateva milioane de ani din zorii aparitiei omului pe pamant.
Piatra a fost cea mai valoroasa materie prima a oamenilor primitivi. Arheologii considera ca societatea comunei primitive incepe cu epoca pietrei, in urma cu 600.000 de ani. In epoca paleolitica oamenii primitivi isi confectionau numeroase unelte din jasp, cremene, obsidian, cuartit incalzindu-le in foc si apoi aruncandu-le in apa rece. Aceste pietre crapau, dand nastere la aschii subtiri, cu marginile ascutite, adevarate cutite, razuitoare, pe care le utilizau la jupuirea vanatului, curatirea pieilor, precum si la confectionarea varfurilor de sageti si de sulite. Din roci vulcanice ca andezitele, dacitele sau bazaltele, prin metoda percutiei isi confectionau ciocane, topoare, vase. Aceasta poate fi considerata prima industrie din lume.
Piatra a fost deci unealta, arma de aparare si de atac, precum si martora a intregii activitati omenesti, in tot lungul istoriei sale scrise si nescrise.
Piatra zdobita si macinata de catre agentii externi a devenit sol, baza a vietii.
Existenta pietrei a fost dovedita si pe Luna, de unde s-au recoltat si adus pe Terra 382 kg de roci lunare, asemanatoare bazaltu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org