Referat - Frederic Chopin-biografie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
frederic, chopinbiografie
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi


FREDERIC CHOPIN

Când auzim de Chopin de regula ne vine în minte un singur instrument muzical: pianul. Cu toate ca niciodata nu i-a placut sa dea concerte, aparând doar de 30 de ori în fata publicului, ca pianist era mai bun decât multi virtuozi ai secolului al XIX-lea. A contribuit foarte mult la schimbarea muzicii pentru pian. Prietenul sau Robert Schumann caracteriza compozitiile cu stil novator ale lui Chopin drept “lovituri de tun ascunse într-un buchet de flori”.

Tatal lui Frederic a parasit Franta înca în tinerete si s-a stabilit în Polonia, unde a cunoscut-o pe Justyna Krzyzanowska, cu care s-a casatorit în 1806. Viitorul compozitor s-a nascut în Zelazowa Wola, un sat mazovian lânga Varsovia. Dupa registrul starii civile din biserica satului, s-a nascut la data de 22 februarie 1810, dar dupa afirmatia mamei sale a vazut lumina zilei doar în 1 martie. A avut trei surori – Ludwika, Izabela si Emilia – cu care si-a petrecut copilaria fericita.
Frederic a fost un copil minune. Desena caricaturi, scria poezii – si fara o pregatire formala – cânta la 4 mâini la pian cu sora sa Ludwika. La vârsta de 6 ani a luat primele lectii de pian de la un profesor local, care i-a facut cunoscut repertoriul clasic german, mai ales com pozitiile lui Johann Sebastian Bach. Improviza cu placere, iar la vârsta de 7 ani, în 1817, a realizat prima compozitie, o poloneza. Tânarul compozitor a fost desemnat cu mândrie de presa poloneza drept un geniu. Vestea s-a raspândit cu repeziciune printre melomani si a fost coplesit cu invitatii de a concerta în fata publicului. Debutul sau concertistic a avut loc la vârsta de 8 ani.

„Având un suflet sensibil si nobil Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic; compozitiile sale au avut un efect determinant aproape o jumatate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian” Robert Schumann


De la vârsta de 11 ani Frederic a învatat componistica la Conservatorul din Varsovia, nou înfiintat. La vârsta de 15


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org